IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на Uniper напуска в края на годината 

През декември 2022 г. правителството на Берлин приключи процеса на спасяването на компаниятана стойност 34,5 млрд. евро

21:22 | 10.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на изпадналата в криза германска енергийна група Uniper Клаус-Дитер Маубах възнамерява да освободи място за свой наследник след национализацията на компанията. Маубах и Дейвид Брайсън, член на управителния съвет, отговарящ за оперативната дейност, упражняват специалното си право на прекратяване на договорите си в случай на смяна на собствеността и ще напуснат компанията през тази година, съобщи Uniper във вторник, цитирана от DPA. 

И двамата са се съгласили да продължат да изпълняват задълженията си до назначаването на подходящ наследник. И в двата случая това ще осигури плавен преход. Надзорният съвет вече е започнал процедура за назначаване на наследник. 60-годишният Маубах е главен изпълнителен директор от март 2021 г.

Източници от компанията твърдят, че оставката на Маубах е внезапна. Предполага се, че това е решение на самия Маубах, а не се дължи на активен натиск от страна на новия собственик. В края на миналата година Тийна Туомела вече обяви напускането си като главен финансов директор. През април 2021 г. тя премина от предишния главен акционер Fortum към ръководството на Uniper и сега се връща във финландската група. Там тя ще замени германския енергиен мениджър Бернхард Гюнтер като главен финансов директор.

„Надзорният съвет на Uniper вече работи с пълна пара, за да назначи новия екип на Управителния съвет и сме много уверени, че скоро ще можем да обявим повече неща за заместниците“, каза председателят на надзорния съвет Том Блейдс.

През декември 2022 г. правителството на Берлин приключи процеса на спасяването на Uniper на стойност 34,5 млрд. евро след одобрението на Европейската комисия, национализация, която се наложи поради непосилното излагане на Uniper на ръста на цените на газа след инвазията на Русия в Украйна.

Новият управителен съвет ще трябва да се справи с трудни задачи. Не е ясно върху кои дейности Uniper иска да се съсредоточи в бъдеще. Групата е създадена през 2016 г. след отделяне от базираната в Есен енергийна компания Eon. Eon се е отделяла предимно от конвенционалното производство на електроенергия от въглища и газ, което се очаква да загуби значението си в хода на енергийния преход.

Поради това Uniper първоначално се разглеждаше като вторичен бизнес. Това, което Uniper взе със себе си, обаче, бяха изгодните договори за доставка на газ с Русия. В продължение на десетилетия компанията и нейните предшественици получаваха евтин газ от „Газпром", който продаваха на по-висока цена на общинските комунални и промишлени предприятия в Германия. Главният изпълнителен директор на изпадналата в криза германска енергийна група Uniper Клаус-Дитер Маубах. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Главният изпълнителен директор на изпадналата в криза германска енергийна група Uniper Клаус-Дитер Маубах. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Сега бизнес моделът с евтиния руски газ ще престане да съществува за дълго време. Това, което остава за Uniper, са съоръженията за съхранение на газ, които компанията притежава, глобалната търговия с енергия и електроцентралите на групата за производство на електроенергия. В момента Uniper се възползва от ситуацията, която е поставила основния му бизнес в такова затруднено положение: Тъй като Русия вече не доставя газ по тръбопроводи и поради това има недостиг на газ, цените на газа са високи. Това води и до повишаване на цените на електроенергията, тъй като тя често се произвежда в газови електроцентрали. Тези, които могат да произвеждат електроенергия по-евтино, например с помощта на въглищни електроцентрали, могат да спечелят много от това. Uniper печели пари най-малкото от своите въглищни и водноелектрически централи. 

Въпреки това, в замяна на спасителната помощ от германската държава, Uniper трябва да продаде най-модерната си електроцентрала, работеща с каменни въглища, Datteln IV, по искане на Европейската комисия. В миналото компанията неведнъж е съобщавала за намерението си да се съсредоточи в бъдеще повече върху възобновяемите енергийни източници.

В сравнение с компании като RWE обаче капацитетът на Uniper за производство на електроенергия от вятърни и слънчеви електроцентрали все още е много малък. Анализатори и бивши служители твърдят, че е малко вероятно Uniper да бъде силен играч в областта на възобновяемите енергийни източници.

Една от надеждите за бъдещата дейност на Uniper е свързана с водорода. Компанията би могла да внася този газ например чрез терминала във Вилхелмсхафен, който първоначално се използва за внос на втечнен природен газ от декември насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още