IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И завърналата се зима не изнерви газовите пазари в Европа

От началото на януари транзитът на руския газ през Украйна намалява съществено

13:53 | 24.01.23 г. 12
Снимка: Damian Lemański / Bloomberg
Снимка: Damian Lemański / Bloomberg

Зимата се завърна в Европа и в някои части на континента минималните температури трайно остават под 0°С, но това не изнерви газовите пазари. Нещо повече - доставките на "Газпром" през Украйна вече са почти наполовина по-ниски спрямо средното от май 2022 година (между 40-42 млн. куб. метра на денонощие). От началото на януари транзитът непрекъснато намалява, а от "Газпром" обясниха това с ограничените заявки от клиентите. Входната точка "Суджа" остана единствената за руския газ в Северна и Западна Европа. В същото време обаче Германия вече има своите първи терминали за втечнен газ.

Така в последните няколко дни доставките на "Газпром" през Украйна се свиха до 24 млн. куб. метра на денонощие. Но това не оказва никакво влияние на газовите пазари - в понеделник (23 януари) търговията на нидерландската борса TTF затвори при цена от почти 66 евро за мегаватчас, което e слабо понижение спрямо края на миналата седмица. Днес този спад се затвърждава с допълнителните почти 10% до 56 евро за мегаватчас.

В първите дни на тази година ценовите нива са близки до тези от началото на декември 2021 година, или преди началото на войната в Украйна, когато в Европа все още имаше надежда, че конфликът ще бъде избегнат. Анализаторите сочеха, че причините са свързани основно с топлото време, но сега, когато температурите приближиха зимните измерения, ситуацията на пазара остава стабилна.

Причината за това са пълните газохранилища в Европа, благоприятното време за вятърните паркове, завръщането на ядрени мощности във Франция, както и не на последно място - втечненият газ. А и прогнозите на метеоролозите, цитирани от Bloomberg, са, че студената вълна ще продължи броени дни - до първата седмица на февруари.

В българското газохранилище в Чирен например има нагнетени 451 млн. куб. метра газ (от 550 млн. куб. метра максимален капацитет). Директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов сподели пред журналисти в края на миналата седмица, че от 25 декември 2022 година не е извършван добив от газохранилището. Газът там, както и в повечето газохранилища в Европа, е скъп, защото беше нагнетен през летните месеци при рекордни цени от 350 евро, постигнати в края на август.

Заради тази висока цена повечето газови компании с нежелание черпят от газохранилищата, но затова пък имат на разположение непрекъснат поток от танкери с втечнен газ. Заради по-изгодните условия на пазара в момента "Булгаргаз" извършва виртуално нагнетяване в газохранилището, което намалява и цената. На 1 февруари компанията ще внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) окончателните си изчисления относно цената на газа за следващия месец, която до голяма степен ще зависи от цената в "Чирен", както и от договорите за доставка на втечнен газ, .

В предварителните разчети на дружеството цената за февруари е 135,38 лева за мегаватчас, което е с почти 25% по-евтино спрямо януари. Ако няма големи сътресения до края на месеца, тази цена много вероятно ще остане поне такава, защото към датата на изчисленията -11 януари, търговията на TTF, която е референтна борса за договорите за доставка, беше при подобни нива.

Междувременно Bloomberg съобщава, че ремонтът на едно от най-големите съоръжения за износ на втечнен газ в САЩ - терминалът Freeport, вече е приключил ремонта си и се подготвя да рестартира дейността си, което също се приема оптимистично от пазарите. Вероятно това ще стане през февруари или най-късно през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 1 година
Както и се очакваше... аз като ви говорих че няма криза, а всичко е в продажните медии и *** русоробски кратуни! .... Слушайте образованите, а не на костя любовниците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
Хихи ... изрязването на нефелната 1/8 от земната суша е в пълен ход ... скоро и петрола ... още да плашат белият свет с ракети ... бензиностанция маскирана като държава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още