IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна може да доведе до нов световен енергиен ред

Енергийният конфликт на Русия с Европа се превръща в такъв на изтощение

11:35 | 12.03.23 г. 20
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Войната на Русия срещу Украйна има много фронтове, като един от тях е енергийният. И както стана с плановете на Кремъл за бърза военна победа над Киев, и двете страни в енергийния конфликт видяха как мечтите им за бърз триумф рухват на фона на бавна и изтощителна окопна война, пише за Financial Times Сергей Вакуленко, старши сътрудник във фондацията за международен мир Карнеги.

Москва беше сигурна, че нейният газ не може да бъде заменен и че без него Европа ще се изправи пред зима със спирания в индустрията. Тя вярваше, че социалната и политическа нестабилност в резултат на това ще принуди ЕС да се откаже от подкрепата си за Украйна.

Газовата война наистина струваше на Европа стотици милиарди евро във вид на увеличени сметки за газ. Някои европейски индустрии, като производството на торове, дори затвориха, но комбинацията от мека зима и потиснато китайско търсене възстанови баланса на световния газов пазар, докато европейската икономика се оказа много адаптивна.

От друга страна, съществуваше убеждението, че Русия е силно зависима от западните технологии, за да поддържа своя петрол и газ, от западните пазари - за своите приходи, и от западните финансови системи - за да подкрепя енергийния си износ. Имаше надежда, че ако бъде откъсната от тях, Русия ще бъде изправена пред бърз икономически колапс, който ще ограничи способността й да води война.

След инвазията, на фона на бойкотите от страна на западните купувачи и опитите на Москва да запази жизнени веригите за доставки и постъпленията, руското производство на петрол намаля с 10 процента между февруари и април, но по-късно се възстанови. Сега, година след началото на войната, руското производство на петрол е на предвоенното ниво.

Европейското ембарго върху петрола и петролните продукти и таванът на цените наистина доведоха до по-високи разходи за руските оператори, но не изглежда да са навредили значително на търговията с руски петрол. Данъчните приходи от петролната индустрия в Русия намаляха значително до края на 2022 г. - но не защото петролните компании печелеха по-малко пари, а поради грешки на правителството, които в момента се коригират чрез промени в данъчната система.

И двете страни изглежда са изчерпали непосредствения си офанзивен капацитет и са преминали към война на изтощение, надявайки се, че времето ще бъде на тяхна страна. Надеждите на Русия са за горещо лято и студена зима, които ще доведат до повишени нужди от газ, плюс скок на търсенето от Китай. Русия все още поддържа известни количества тръбен газ за Европа и Турция. Тя може да обмисли пълно прекъсване на потоците към Европа, но цената ще бъде висока. Москва ще загуби последните си останали съюзници, като Сърбия и Унгария, заедно с важния търговски канал през Турция.

Втечненият природен газ (LNG) все още не е част от енергийната война. Русия е четвъртият по големина износител на LNG, съставлявайки 8 процента от световните обеми. Но по-голямата част от нейния капацитет е частично собственост на китайски и японски компании и би било трудно да го използва за постигане на геополитическите си цели.

Москва също така може да се опита сама да пресъздаде енергийната криза от 1973 г., като изтегли петрола си от пазарите. Засега обаче е прагматична, като предпочиташе да заобикаля тавана на цените и ембаргото.

Арсеналът на Запада е ограничен и повечето от инструментите, с които разполага, вече бяха използвани срещу Иран и Венецуела. Европа ще продължи да диверсифицира своето енергийно портфолио, но гигаватите слънчева и вятърна енергия не могат да бъдат добавени за една нощ. А големи нови производствени обеми LNG ще започнат да се доставят едва в края на 2024 г.

Засега мониторингът на механизмите за ограничаване на цените и реекспорта на руски суров петрол и дизел през трети страни изглежда сравнително хлабав. Целта на ЕС и САЩ беше да запазят руските обеми на пазара, така че посланието, изпратено до пазарните участници, беше да не спазват прекалено много ограниченията и да не създават твърде много търкане при операциите. Примката обаче сега може да започне да се затяга, тъй като някои посредници бяха поставени в списъците със санкции, а танкерите от сенчести флотове бяха конфискувани.

В същото време таваните на цените може да бъдат понижени, намалявайки приходите на Кремъл. Това обаче би създало огромен трансфер на стойност към индийската и китайската икономики и към посредници, участващи в търговията с руски петрол и определени от руските продавачи. Поне част от богатството, от което Кремъл ще бъде лишен, може да се окаже при неговите приятели. В същото време западните промишлени компании може да са изправени пред по-голяма конкуренция от Азия.

Това е нов конфликт с невиждан мащаб, който не е воден досега. И точно както направи Първата световна война, той може да възвести нова ера, този път в икономическите войни, с нови стратегии, опустошителни нови ефекти и в крайна сметка нов световен енергиен ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
geriTo93
преди 1 година
Вече се формира свободен пазар на природен газ и реална диверсификация. Според мен механизма на доставки от една конкретна държава- монополист вече е в миналото. Редно е да се позволява на различни държави да извършват доставки, което ще доведе и до по-конкурентни цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 3
andy
преди 1 година
До: Alex SilverФащисаните гръмнаха eфтината газчица на приятелите си! С такива "приятели", врагове не ти трябват! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 2
andy
преди 1 година
До: zelka007 12:15 а ти още сънуваш и бълнуваш! Хайде ставай, че някои ще вземат да ти се вържат! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 6
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Войната в Украйна определено създаде нов енергиен ред,... доказа на страните, че могат да се справят и без Русия. В България имаме пример за частна компания отказала се от тях много преди тя да спре кранчето си към нашата държава. така че отдавна тази крачка трябаше да бъде направена... а газът си остава най-добрата алтернатива на въглищата и дървата... да не говорим, че з при изгарянето на природния газ се отделя 3 пъти по-малко въглероден диоксид и почти нулеви нива на финни прахови частици. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 13
penkiler1415
преди 1 година
В битката на изтощение всеки има своите позитиви и негативи. Позитива на Путин е едноличното управление, руснаците не смеят да гъкнат и надеждата за раздор между противниците. Запада е в по-силна позиция с много по-развити технологии, повече пари и оръжие. А и има време до есента съвсем да организира т новия енергиен ред. Ако натовските държави останат единни, спукана е работата на Путин и Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 20
pinoccio
преди 1 година
Не съм съгласен с изводите в статията. Русия е едно джудже, произвежда по-малко от завода за лютеница в Костинброд. Трябваше да фалира за три дни и по улиците на Москва да тече прокиснал кетчуп. А не да говорят, че се променял световният ред. С какво Путин го променя, като не може да уцели Зеленски с прехвалените хиперзвукови ракети, като и една прашка от 20 метра върши работа. Има нещо гнило в тази информация, това е фейк, който обслужва пацифистите в НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 12
mr. Yoda
преди 1 година
До: zelka007, Ленин не е от моята клика. *** пропагандни клишета на бездарни журналистки. А комунизма е написан от 2 масонина: Маркс и Енгелс. От ложата на "Справедливите" - основана от ученик на 1-вия илюминатин. Все глобалисти като вашето котило тук. Press. Shit-Yellow.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: mr. Yoda... а па вашта клика си е зачената в мъжко дyпe още 1917-a , самият Ленин е бил виден почитател на еднополовите контакти , дори това му е затрило главата ... от там и този постоянен интерес и споменаване във всеки коментар от цялата изрожденска/атакистка/бесепарска пaсминa ... тъй сте си от 100г ... ти не правиш никакво изключение от правилата ... :))) ... верно ли по 18ст ви плащат за два реда коментар под тема за рассия , нефт , гъссспром , россатом ... ?! eвахти-и-мизерниците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 5
valentino29
преди 1 година
" но гигаватите слънчева и вятърна енергия не могат да бъдат добавени за една нощ"-Особено слънчевата,много нощи ще трябват.: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 11
Alex Silver
преди 1 година
Източници от датското Министерство на отбраната коментират пред CNN, че трудно можем да си представим друг освен Русия, който да има възможност и интерес за такава операция. === Страхотно! И никой нищо не е забелязал, ама Русия го е извършила, за да изпревари Бай Гън, който каза, че имат средствата и възможностите да извършат диверсията. А Блинкен се похвали, че имат огромна полза от нея. Значи какво? Имат интерес и имат възможностите? Ама марсианците ги изпреварили? Да, като за Дьо Били.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още