IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС: Началната заплата на лекар трябва да зависи от квалификация, регион и болница

Лекарският съюз представи модел за определяне на мотивационно възнаграждение на лекарите

16:42 | 19.12.22 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Българският лекарски съюз представи нов модел за мотивационно възнаграждение в сферата на здравеопазването - модел за мотивационно възнаграждение на лекарския персонал в болничната помощ. Моделът е разработен от Съвета по икономически и публични политики, който е изследователска и консултантска мрежа към Института по икономика и политики, съобщава БТА.

Идеята е да бъде изготвен икономически издържан модел, който трудно може да бъде компрометиран и атакуван, модел, който може да се надгражда и доразвива, но в същото време да бъде устойчив във времето.

Предложеният модел предвижда минималното стартово заплащане на лекар в болничната помощ без стаж и допълнителна професионална квалификация да се изчислява като 50% от средната работна заплата за конкретния район за конкретната специалност или 60% от стойността на медианната работна заплата отново отнасяща се за конкретния район и конкретната специалност. 

Предлага се класификатор на длъжностите, идентичен за всяка една лекарска специалност с 4 степени и 6 ранга във всяка степен. Преминаването от ранг в ранг е зависимост от минимален стаж в предходния ранг и ниво на специализация съобразно точки за професионална квалификация.

Моделът включва още върху минималното основно възнаграждение да се натрупват допълнително материално стимулиране, професионална квалификация, труд, опит. Експерти трябва да изготвят диференцирана заплата за всяка специалност, съгласно наредбата - на база специалност, регион, болница. Информацията ще се набави чрез Националната агенция за пиходите, а БЛС ще създаде публичен регистър.

За привличането на кадри е необходимо реализирането на целенасочена държавна политика по отношение на регионите и публичните лечебни заведения, които функционират в неблагоприятни икономически условия. За регионите с публични лечебни заведения, които функционират в неблагоприятни икономически условия следва да се договори фиксирана добавка за медицинския и немедицинския персонал, предлагат икономистите.

Предвидено е „автоматично“ индексиране на минималните заплати - ежегодната индексация следва да е с 50% от ръста на среднопретеглените реимбурсни нива на клиничните пътеки за текущата година и 50% от ръста на хармонизирания индекс на потребителските цени през предходната календарна година, което е бюджетно неутрално решение.

Работна група ще разисква модела и ще го предложи и за извънболничната помощ и медицинските сестри.

Такъв модел ще даде яснота и прозрачност на цените на клиничните пътеки, категорични са в БЛС.

Предлаганата схема за формиране и индексиране на основни възнаграждения в болничната помощ може да се използва/приложи и за извънболничната помощ с известни модификации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още