IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банкери може да предприемат още един кръг на парично затягане

В момента курсовете променят посоката си бързо. От една страна, това дава възможност за продължаване на ралито, но също така увеличава риска 

10:50 | 06.02.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Ако има нещо, на което може да се разчита на фондовия пазар, това са промените в настроението и бързите промени в посоката. Това не вреди на курсовете в дългосрочен план, но все пак е предупредителен сигнал, че настоящата възходяща тенденция може да бъде бързо прекъсната. Само през последните три търговски дни курсовете промениха посоката си два пъти в рамките на кратък период от време.

Първо в сряда вечерта по време на заседанието на Федералния резерв на САЩ: след като в изявлението си банката спомена за предстоящи повишения на лихвените проценти, т.е. използва множествено число, курсовете на Wall Street се понижиха. В крайна сметка по-високите лихвени проценти са в тежест на пазара на акции.

Когато обаче председателят на Фед Джером Пауъл обясни на последвалата пресконференция, че решенията ще се основават на данни и че не се стреми към прекалено строга парична политика, индексите отново минаха на зелена територия. Изявленията бяха интерпретирани по такъв начин, че Фед - противно на съобщението си - може да понижи лихвените проценти отново през тази година. Намаляващите лихвени проценти от своя страна подкрепят пазара на акции.

Вторият пример беше докладът за пазара на труда в САЩ в петък. Първоначално той също бе интерпретиран негативно и курсовете на акциите спаднаха. Това се дължи на факта, че бяха създадени повече от два пъти повече нови работни места, отколкото се очакваше, а равнището на безработица спадна до най-ниското си ниво от повече от 50 години насам.

Това само по себе си е радващо, но за инвеститорите то подсили опасенията, че Фед все пак може да продължи да повишава лихвените проценти. Силен пазар на труда означава силна икономика, силната икономика значи малко вероятен силен спад на инфлацията, а твърде високата инфлация говори за повишаване на лихвените проценти и съответно за намаляване на курсовете.

В крайна сметка обаче отново надделя друго мнение: Заплатите не са се повишили повече от очакваното. Така че няма признаци за спирала от растящи заплати и растящи цени, които са взаимно зависими и се движат нагоре. По този начин мнозинството от пазарните участници се върнаха към първоначалната си позиция, че лихвените проценти ще се понижат отново през тази година.

Едно от възможните обяснения за този модел за акциите е, че много инвеститори са наясно, че след рязкото покачване на фондовия пазар следва спад или дори корекция. Напомняме, че водещият германски индекс Dax се е повишил с повече от единадесет процента през тази година. Технологичният индекс Nasdaq 100 в САЩ дори се повиши със 17%.

Така че някои инвеститори са в постоянен процес на излизане от пазара. Никой не иска да продава твърде късно, но не и твърде рано. Образно казано, никой не иска да напусне партито, докато музиката все още звучи. Но когато тя спре, никой не иска да бъде сам на дансинга.

Това означава, че възможностите за сегашното рали стават все по-малки, но цените на акциите все още могат да се повишат, въпреки че сегашното рали има характеристиките на преувеличение, но не и на балон. В същото време височината на падането се увеличава. И когато курсовете паднат, може да се стигне до липса на нови купувачи, които да смекчат спада. Тези, които понастоящем са твърде скептични, за да купуват, вероятно ще потвърдят мнението си, когато цените на акциите паднат, вместо веднага да усетят възможност за влизане.

Като цяло инвеститорите не трябва да бързат да се отпускат, след като миналата седмица някои от големите централни банки взеха първите си решения за годината за паричната си политика. В следващите дни предстои да бъдат взети още решения за лихвените проценти, в т.ч. от регулаторите на Австралия, Индия, Русия, Румъния, Швеция и други, а по всичко личи, че ястребите* ще направят още няколко обиколки, преди да дадат път на гълъбите.

През миналата седмица Федералният резерв на САЩ намали размера на лихвеното си повишение за втори пореден път до 25 базисни пункта (б.п.), но пое ангажимент за още затягане на фона на инфлацията, която все още е висока. Макар самият управител Джером Пауъл да заяви по време на традиционната си пресконференция след заседанието, че очаква още няколко лихвени повишения, като добави: "като се имат предвид нашите перспективи, просто не виждам да намаляваме лихвите тази година", пазарите удобно пренебрегнаха тези предупреждения.

Федералната лихва понастоящем е в размер от 4,5-4,75%, като данните от пазарите на фючърси по лихвите сочат, че има по-голям шанс Фед да продължи да покачва лихвата си, докато тя достигне диапазон 5-5,25% до юни, ако не и до май тази година. След това трейдърите очакват банката да си даде пауза, за да оцени ефекта върху икономиката, а лихвените понижения може да започнат още този септември - виждания, които според Пауъл се дължат на очакванията за бързо намаляване на инфлацията.

Още аргументи в полза на устойчивостта на икономиката на САЩ са силното ѝ представяне в края на 2022 г., което надмина очакванията, както и все още нажеженият пазар на труда. Миналата седмица статистика показа, че през януари броят на новонаетите служители в САЩ е нараснал, а процентът на безработицата е спаднал до 53-годишно дъно. Ръстът на средното почасово заплащане е достигнал 0,3% на тримесечна база след 0,4% през предходния месец - движения, която отчасти допринасят за инфлационния натиск.

Но Фед не бе единственият регулатор, който изтъкна намеренията си да продължи да затяга. В четвъртък (2 февруари) Английската централна банка (АЦБ) покачи основаната си лихва за 10-ти пореден път в текущия си цикъл на парично затягане, с което лихвата достигна ниво от 4%, или най-високото от 2008 г. насам. Увеличението от половин процентен пункт е четвъртото поредно в такъв размер с най-бързия цикъл на затягане от над три десетилетия насам.

Ден след заседанието главният икономист на ведомството Хю Пил изрази мнение, че по-високата безработица е цената, която трябва да бъде платена, за да се озапти двуцифрената инфлация. Тогава той посочи, че икономиката "трябва да приеме лекарство сега", за да се справи с инфлационния "вирус" и с натиска от заплатите, който го подхранва.

Пил коментира, че забавянето на икономиката и по-високата инфлация "са каналите, по които натискът от заплатите и техните инфлационни последици ще намалеят" - сигнал, че финансовата институция смята да продължи със затягането въпреки мрачните си прогнози.

Тази седмица предстои да бъде публикувана статистика за бизнес инвестициите, строителството и за търговския баланс на Обединеното кралство, но може би най-много внимание пазарите ще отделят на данните за брутния си вътрешен продукт (БВП) през четвъртото тримесечие на 2022 г. на Великобритания. Статистиката ще покаже дали икономиката на страната е изпаднала в рецесия, като от Bloomberg Economics смятат, че този сценарий може и да е бил избегнат. 

Очакват се и предварителни данни за потребителската инфлация в Германия, чието публикуване бе отложено със седмица, а икономистите прогнозират те да покажат ускоряване на ръста на цените, пише Bloomberg. Ако оценките се окажат верни, новините няма да са добре дошли за Европейската централна банка (ЕЦБ), след като миналия четвъртък регулаторът очаквано запаси курса си с половин процентен пункт повишение на лихвите. С увеличението депозитната лихва, която през първата половина на миналата година все още бе на отрицателно равнище, достига най-високото си ниво от ноември 2008 г. насам в размер на 2,5%.

Реално това решение беше сигнализирано от управителя Кристин Лагард още през миналия декември, както и по време на Световния икономически форум в Давос през януари, когато Лагард посочи, че нейната мантра за паричната политика остава "запазване на същия курс". В своето изявление от ЕЦБ посочиха тогава, че "възнамеряват" да повишат лихвите с още 50 б.п. през март. "Намеренията не са 100-процентов ангажимент, но са доста силна решителност...Нашата решителност да покачим лихвите значително, за да достигнем ограничаваща растежа територия, не трябва да се подлага на съмнение, нито фактът, че веднъж достигнем ли я, ще искаме да останем там (тоест лихвите да останат на рестриктивно равнище - бел. прев.) достатъчно време, за да сме сигурни, че тези лихви ще ни осигурят връщането на инфлацията към 2%", обясни Лагард по време на пресконференция след заседанието.

Решения на централни банки в следващите дни. Източник: Bloomberg L.P. Решения на централни банки в следващите дни. Източник: Bloomberg L.P.

И макар централните банкери да забавиха своите агресивни ходове с по-малки лихвени повишения, те също така сигнализираха, че все още не е време за отпускане. Във вторник (7 февруари) предстои централната банка на Австралия да проведе заседание, като очакванията си за стъпка от четвърт процентен пункт - такъв ход може да предприемат и банкерите в Индия ден по-късно, пише Bloomberg.

Същевременно паричните власти в Полша и Румъния може да изберат да удължат своята пауза на фона на високата несигурност и войната в Украйна, продължаваща вече почти една година.

Освен тях инвеститорите ще следят и изказванията на централните банкери, в т.ч. на Кристин Лагард от ЕЦБ, на Тиф Маклем от Канадската централна банка, на Джером Пауъл от Фед, на Изабел Шнабел и Луис де Гиндос от ЕЦБ и други.

Фронтът откъм макроикономически данни се очертава да бъде спокоен, като във фокуса през седмицата ще попаднат статистиката за търговския баланс бизнес активността и търговията на дребно. Канадската централна банка ще публикува протоколи от последното си заседание, на което повиши лихвата си за осми пореден път до ниво от 4,5%, или най-високото от 15 години насам.

Ето какво още ще следим през следващите дни:

Седмицата ще започне с данни за продажбите на дребно в Австралия през последното тримесечие на 2022 г. Те ще бъдат последвани от статистика за фабричните поръчки в Германия през декември, а малко по-късно се очакват данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) и за търговията на дребно в Европа. Освен тях ще има информация и за инвеститорските нагласи на Стария континент за февруари.

Сред по-важните събития за деня ще е изказването на управителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, заедно с това на главния икономист на Английската централна банка (АЦБ) Хю Пил.

Борсите в Нова Зеландия няма да работят поради отбелязването на национален празник.

Вторник ще стане ясно нараснали ли са разходите на японските домакинства през декември. Същия ден ще има статистика за търговския баланс на Австралия, а малко след това централната банка на страната ще вземе решение за размера на лихвения си процент.

В Швейцария ще стане ясно с колко се е увеличила безработицата през януари, докато във Великобритания се очакват данни за цените на жилищата. Германия ще публикува статистика за промишленото производство през декември, като такава се очаква и за Испания.

Следобед ще стане ясно с колко е нараснал износът на Канада и САЩ през декември, а по-късно се очакват изказвания от редица централни банкери, в т.ч. Джером Пауъл от Федералния резерв на САЩ, Изабел Шнабел от ЕЦБ, Тиф Маклем от Канадската централна банка и др.

Администрацията за енергийна информация в САЩ ще публикува своите краткосрочни прогнози за пазара.

Сряда се очертава да бъде спокоен ден. Централната банка на Индия ще вземе решение за паричната си политика. По-късно Италия ще публикува статистика за продажбите на дребно.

В САЩ се очакват ежеседмичните данни за запасите на суров петрол.

Русия ще публикува статистика за потребителската инфлация през януари, за безработицата, продажбите на дребно и за ръста на заплатите.

В четвъртък ще стане ясно ускорила ли се е германската потребителска инфлация през януари, а по-късно управителят на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел ще направи изказване.

Някои от членовете на Комисията по парична политика на Английската централна банка (АЦБ) ще бъде изслушани от парламентарната финансова комисия.

Централните банки на Швеция, Полша и Румъния ще проведат заседания за паричната си политика.

САЩ ще публикуват ежеседмичните данни за молбите за помощи за безработни.

В последния ден от седмицата ще стане ясно с колко са се покачили производствените цени в Япония през януари, като статистика за инфлацията за същия месец се очаква и в Китай. Руската централна банка ще вземе решение за паричната си политика.

Великобритания ще публикува информация за бизнес инвестициите, строителството, търговския баланс, както и за брутния си вътрешен продукт (БВП) за четвъртото тримесечие на 2022 г.

В Канада ще има данни за безработицата през януари.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
corner
преди 1 година
До: xapoznaiТова е идеята - колкото се може повече кръгове на затягане да минат незабелязано .Докато при предните опити само споменаването сриваше пазарите безвъзвратно и трябваше незабална намеса , сега всичко си върви , даже безработицата намалява . Не се налага никаква намеса , но и да се наложи дълговете на затъналите страни ще бъдат защитени при един широк икономически срив , който се очаква да бъде предизвикан .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
До: xapoznaiТака де ,така де ,това е опорката на брокерите и строителите ...България,България Ти си остров на стабилността ,така кудкудякаше и Сергейката Станишев 2008 година и 6 месеца по-късно България беше потопоена с безработни...В цял свят се вдигат лихви ,падат пазари,освобождават хора НО БЪЛГАРИЯ ?О,НЕ Тук е цветя и рози ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 7
xapoznai
преди 1 година
Специално за България пък пренасочването на веригите за доставки при все още доста конкурентните възнаграждения и огромните разполагаеми суми в банките въобще пък няма нишан за поевтиняване... Разбира се става въпрос за четирите най-големи града, то другаде строителството е по-скоро изключение. Ако погледнем и БНБ - ОЛП е 1,82... Дори банките не се напъват да вдигат процентите по ипотеки дори и за новоотпуснатите - това какво говори? А 17% инфлация??? Най-много да се задържат цените...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 9
xapoznai
преди 1 година
Ами не знам колко "агресивно" е 5%, но може да провериш - вдигат лихвите защото няма безработица... Дори е рекордно ниска! За това и дигат с малки темпове като в по-развитите страни пазара на труда се следи седмично. И няма никакви признаци за покачване на безработицата, а тъкмо обратното... Ще има отпаднали компании - така наречените зомби компании, които работят на много ниски печалби, но хората веднага ще намерят къде да се пласират защото има НЕДОСТИГ на работна ръка в цяла ЕВропа, САЩ и ОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 1 година
Искам всеки който се надява че хем ще има работа ,хем имотния пазар ще е стабилен ,хем заплатата му ще расте ,да ми намери ясни доказателства ,КОГА в историята Централните банки са вдигали лихвите агресивно и не са докарали фалити,скок на безработните спад или колапс на цените на жилищата ,фалити и т.н. ?Давайте бре ?Търсете ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 1 година
До: xapoznaiПърво много ниска безработица, второ инфлацията все още е по-висока от лихвените нива, трето доходите неумолимо ще растат.Тази картинка как я виждаш ?: хем банките да свалят инфлацията ,но и ниска да е безработицата и пак да щракаме с пръсти и цените на имотите стабилни ?Как да стане ?Каква е глобалната картинка на имотните пазари в момента ?И друго ,питам всеки и теб да питам ,намери ми КОГА в световната история инфлацията е била висока и след това не е имало криза ?Кога ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 22
xapoznai
преди 1 година
Значи ако достатъчно дълго предричаш срив на пазара на имоти ще познаеш, това е сигурно... Същото е и с всеки друг актив. Специално у нас едва ли ще се случи нещо драматично, а сравнено с 2009 ще е пренебрежимо... Първо много ниска безработица, второ инфлацията все още е по-висока от лихвените нива, трето доходите неумолимо ще растат. На този фон ипотеките все още са атрактивни при това банките преливат от ресурс, който хората държат на нулеви лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 0
yom
преди 1 година
Какво толкова се коментира това вдигане на лихвите? Вярвам, че никой не е очаквал, че ще изтегли кредит за 30 години и лихвата му ще е 1,5% ? Нали съм писал и друг път, теглил съм бизнес кредити на 12-13%, когато банките не даваха и стотинка, преди да те прекарат през иглени уши. Сега някои се подлъгаха да теглят стотици хиляди евро и то за жилище, което не им носи приходи и започнаха още на втората година от кредита си, който е 25 годишен, да се притесняват от вдигането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
До: v_tinВярно е !Който иска повече инфо ,да прочете за делото "Тапи",във Франция !Именно едно такова престъпно деяние и изобщо това което е тя удря и в двете посоки,когато трябваше да се вдигат лихвите тя спа и престъпно не го направи,сега когато закъсня ,ще ги вдигне така че да потопи всичко,Янис Варуфакис го каза още през 2022 година началото на форума нашите банкери в България -ЕЦБ ще вдигне лихвите ,а Вие /банкрите/,никога няма да кажете че има имотен балон ,защото шефовете ще ви махн ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
v_tin
преди 1 година
А бе вярно ли е че баба ти от снимката била съдена за финансови престъпления, то и предишния пияндурник май беше осъден за същото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още