IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонът на отчетите поставя под заплаха възхода на Wall Street

Инвеститори казват, че оптимизмът на пазарите може да се изпари, ако печалбите бъдат допълнително притиснати

10:45 | 02.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските акции отчитат бурен ръст тази година, но някои инвеститори казват, че слабите прогнози за печалбите заплашват този възход, пише Wall Street Journal.

Фондовие борси са в подем, докато икономика се доказва като по-устойчива от очакваното, а инвеститорите залагат, че Федералният резерв може скоро да приключи с агресивната си кампания на повишаване на лихвените проценти, която смаза акциите през 2022 г. Вълнението около технологията на изкуствения интелект също предизвика възход на пазарите, давайки тласък на компании с голяма капитализация като Nvidia и Microsoft. Широкият борсов индекс S&P 500 е с 19% нагоре тази година, а технологичният Nasdaq Composite – с 36%.

Но докато акциите поскъпват, корпоративните печалби спадат. Компаниите, чиито акции влизат в състава на S&P 500, вървят към около 7% спад на годишна база на общата печалба за второто тримесечие, сочи анализ на FactSet на базата на отчетени резултати и консенсусни оценки на анализаторите. Това би било най-големият спад на печалбата за индекса от второто тримесечие на 2020 г. и трето последователно тримесечие на намаляваща печалба.

Очакванията за печалби за третото и четвъртото тримесечия също се снижават. В началото на годината анализаторите от Wall Street очакваха общата печалба да нарасне с почти 5% през третото тримесечие и с почти 10% през четвъртото, показва FactSet. Сега те прогнозират спадове от съответно около 0,2% и 7,4%.

Инвеститорите казват, че оптимизмът на пазарите може скоро да се изпари, ако печалбите бъдат притиснати още повече, поставяйки под въпрос фундаменталната стойност на акциите. Пазарните участници често използват съотношението на цената на акция на компанията спрямо печалбата ѝ като показател за това дали книжата изглеждат твърде евтини или скъпи. Когато печалбата в това уравнение намалее, това може да накара пазарът да изглежда твърде преоценен.

„Ако видим печалбата да започне да спада, това може да отнеме малко въздух от акциите“, казва Санди Брагър, главен директор за клиентите в компанията за управление на благосъстоянието Aspiriant.

Компаниите в S&P 500 се търгуват на ниво около 19,7 пъти над прогнозираните им печалби през следващите 12 месеца, посочва FactSet, което е над нивото от 17 пъти в началото на годината и над петгодишното средно равнище от 18,6 пъти.

По друг показател на оценката акциите не са изглеждали толкова скъпи от над година. Циклично коригираното съотношение цена/печалба на S&P 500, или CAPE, което сравнява цената на индекса с коригираните спрямо инфлацията корпоративни печалби през последните 10 години, достига 30,8 пъти към началото на юли, което е най-високото ниво от април 2022 г.

Някои инвеститори очакват прогнозите за печалбите да спаднат още повече, тъй като се задава потенциална рецесия и повишенията на лихвените проценти от Фед ще си проправят път към крайните резултати на компаниите.

Досега през този сезон на финансовите отчети компаниите надминават прогнозите на Wall Street в по-голяма степен от обикновено. Резултати са представили около 60% от компаниите в S&P 500, като 81% от тях надхвърлиха очакванията на анализаторите спрямо петгодишната средна стойност от 77%, посочва FactSet.

И все пак по-силните от очакваното отчети не впечатляват инвеститорите. Акциите на компаниите, които са надхвърлили очакванията за печалби на Wall Street, поскъпват средно с 0,1% през двата дни преди отчета до края на двата дни след това, показват данни на FactSet. За сравнение, средният петгодишен ръст е от 1%.

Миналата седмица Microsoft представи тримесечния си отчет, който надмина прогнозите на анализаторите за приходите и печалбата, но акциите поевтиняха с 3,8% на следващия ден, тъй като инвеститорите отразиха забавящия се ръст на приходите на компанията.

Tesla надмина очакванията за печалба на Wall Street, но акциите на компанията за електрическите превозни средства потънаха с 9,7% през следващата сесия, тъй като главният изпълнителен директор Илон Мъск предупреди, че може да са необходими допълнителни понижения на цените.

„Когато имате рали, движено от инерция, пазарите очакват съвършенство“, казва Анна Ратбун, главен инвестиционен директор в CBIZ Investment Advisory Services. „Ако има лоши новини, имаш още какво да губиш“.

Основна тревога сред инвеститорите е точно колко дълго компаниите могат да защитят печалбите си, опитвайки се да прехвърлят повишените разходи на клиентите, които търпят увеличение на цените тримесечие след тримесечие. Маржовете на нетната печалба сред компаниите в S&P 500 са напът да спаднат с до 11,4% през второто тримесечие, показва комбинация на FactSet от представени отчети и консенсусни оценки на анализатори. Това е под понижението от 11,5% от предходното тримесечие и от 12,2% преди година.

Производителят на потребителски продукти Procter & Gamble PG повиши цените със 7% на своите марки през периода април-юни спрямо година по-рано, което подкрепи печалбата. Но обемите на продажбите са спаднали с 1%, сигнализирайки за известна съпротива от уморените от инфлацията клиенти.

„В определен момент потребителите ще се въздържат. Нещо в някакъв момент ще поддаде. Не можете безкрайно да увеличавате цените“, казва Джордж Чиполони, портфолио мениджър в Penn Mutual Asset Management.

Някои инвеститори казват, че търсят стойност в области на фондовия пазар, които не са отчели толкова голям ръст, колкото технологичните акции с огромна капитализация.

„Не е задължително да се оттегляте от акции въз основа на опасения относно оценките. Това е по-скоро въпрос на ротация в рамките на пазара на акции в САЩ“, коментира Марта Нортън, главен инвестиционен директор за Америка в Morningstar Wealth.

Тя казва, че събира акции на някои компании за суровини, банки и компании за комуникационни услуги, които имат по-атрактивни оценки при текущи цени.

Други търсят в чужбина възможности за закупуване на акции. Брагър от Aspiriant казва, че насърчава клиентите да запазят инвестициите си в акции в дългосрочен план, но им предлага да насочат портфейлите си към международни акции.

„Има голям купон на пазара. Не искаме да пропуснем партито, но няма да раздаваме и напитките“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още