IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как AI помага в биопринтерното тъканно инженерство и персонализираната медицина?

Благодарение на изкуствения интелект се намират алтернативни приложения на вече съществуващи лекарства

22:01 | 15.01.24 г.

Развитието на биотехнологиите е изключително бързо дори и преди навлизането на изкуствения интелект (AI), а сега вече тази технология влиза с ускорени темпове в биопринтерното тъканно инженерство и персонализираната медицина. Това коментира управителят на "МатриКем" Мурад Реджеб в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът обясни, че в биопринтерното тъканно инженерство се възпроизвежда тъканна функция или функцията на няколко тъкани в лаборатория. AI ще намери място и при създаването на микрофизиологична система и впоследствие при проследяването на лекарствени терапии и продукти, което е в сферата на персонализираната медицина. Благодарение на изкуствения интелект биха могли да се намират алтернативни приложения на вече съществуващи лекарства, като най-силно влияние оказват върху най-редките заболявания, които са по-трудни и скъпи за лечение, уточни той.

В контекста на биопринтерното тъканно инженерство изкуственият интелект вече намира приложение. 

"Ние сме изключително развълнувани от една от посоките, в която се развиваме и в която разработваме - така наречените микрофизиологични системи. Това са микрофлуидни системи, които възпроизвеждат човешката физиология… Използвайки пациентски клетки, на практика възпроизвеждаме тъканна функция или функцията на няколко тъкани. Това е нещо, което може да се възпроизведе и се възпроизвежда в лабораторията", посочи събеседникът.

Изкуственият интелект ще намери място и при създаването на тази микрофизиологична система и впоследствие при скрининга на лекарствени терапии и продукти, които ще са най-точните за пациента, допълни Мурад Реджеб.

Гостът обобщи, че през миналата година е имало редица ключови събития в сектора на биотехнологиите като одобряването от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на първата терапия за забавяне на Алцхаймер, както и одобряване на първата терапия на базата на технологията CRISPR. Той отчете, че тези терапии все още са изключително скъпи, като тази на базата на технологията CRISPR например, която третира проблеми с кръвта и кръвните клетки, струва 2,2 млн. долара, при условие, че е нужно пациентът се подлага веднъж в живота си на нея. 

Изминалата 2023 г. бе доста активна за биотехнологичната индустрия, като се наблюдаваха много сливания и инвестиционна активност, а тази тенденция се очаква да се засили през 2024 г.

През 2024 г. компанията цели да разшири броя на партньорите си, с които да валидира разработваните системи, като се насочва към партниране с фармацевтичния сектор, коментира Реджеб.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още