IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекаленото богатство е заплаха за норвежката икономика

Петролно богатство от типа на близкоизточните, съчетано с щедрия норвежки социален модел бавно задушават големи части от икономиката на страната

11:02 | 26.03.13 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Норвежци се наслаждават на слъчневите лъчи пред сградата на операта в столицата Осло. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Норвежци се наслаждават на слъчневите лъчи пред сградата на операта в столицата Осло. Снимка: Архив Ройтерс

Петролно богатство от типа на близкоизточните, съчетано с щедрия норвежки социален модел, бавно задушават големи части от икономиката на страната, застрашавайки най-успешната приказка за успех в Западна Европа, пише в свой анализ Ройтерс.

На повърхността Норвегия може да събере цялата завист на света: ръстът е силен, брутният вътрешен продукт на глава от населението надхвърля 100 000 долара годишно, а страната разполага и със 700 млрд. долара кешови резерви за черни дни, което прави по 140 000 долара на човек.

Това обаче може да се окажат прекалено много пари за норвежците, които покрай забавленията и семействата си работят все по-малко и по-малко.

Имиграцията не успява да запълни недостига на квалифицирана работна сила, така че производителността е в застой, заплатите се повишават и компаниите биват изтиквани от собствения си пазар.

„Петролът е метафора на печалба от лотарията“, смята Ивар Фрьонес, професор по социология в Университета в норвежката столица Осло. „Охолството постепенно се разпространява сред обществото ... Хората просто не го забелязват, защото това се случва постепенно. В днешно време повече хора напускат Осло в четвъртък следобед, отколкото в петък, удължавайки уикенда“, изтъква Фрьонес.

„Можем да приемем за даденост, че разполагаме с къща и дървена хижа в планината и може би с още една къща на брега“, добави той.

Разходите за заплати са нараснали с 63% от 2000 г. досега, което е около 6 пъти повече от тези в Германия или Швеция за същия период, докато нивото на заетост, коригирано с работещите на непълно работно време, е 61% - по-ниско от където и да било в Скандинавия, че и от Гърция, сочат данни на централната банка на страната.

Безработицата обаче достига рядко вижданите 3%, тъй като повечето норвежци предпочитат непълното работно време.

„Защо да работя повече, като не се налага?“, пита 36-годишната Елизе Баке, която наскоро е свила работния си ден в голяма телекомуникационна компания до 6 часа дневно.

„Може да е късмет, може да сме си го заслужили, няма значение. Разполагаме с парите за скандинавски живот: да отидем на хижа, на ски, да караме велосипед, да прекарваме времето си с децата“, добави тя.

Наскоро норвежкото правителство предупреди, че ако работното време не бъде увеличено постепенно с 10%, държавата ще трябва да посегне към спестяванията. Централната банка също предупреди, че социалният модел просто насърчава хората да напускат пазара на труда.

„Броят на работните часове за заетите на пълно работно време в Норвегия е намалял с 270 годишно от 1974 г. насам“, каза Йостейн Хансен, директор за политиките на заетост в Norwegian Hospitality Association. „Норвежците трябва да последват исландския пример и да работят със 100 часа годишно повече“, смята той.

Петролният сектор – източникът на проблема – също се превръща в жертва на собствения си успех. Най-голямата норвежка компания за обслужване на петролния сектор Aker Solutions през тази година ще наеме 4 000 инженери, но само една трета от тях ще бъдат норвежци. Тя ще трябва да претърси големи инженерни центрове по цял свят като Куала Лумпур, Лондон и Мумбай, за да открие достатъчно квалифицирани работници.

Изследване, поръчано от норвежкото правителство, показва, че до 2016 г. в страната ще има недостиг на 6 000 инженери, докато петролните инвестиции достигат нов рекорд, а компаниите се добират до находища в зони, смятани някога за близки до изчерпване.

Разходите са нараснали дотам, че някои петролни компании не са в състояние да се конкурират на собствения си пазар. Kvaerner, която произвежда оборудване от типа на петролни платформи, напоследък загуби ключов договор от контролираната от държавата Statoil в полза на Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, защото офертата ѝ бе прекалено висока. А това е едва едно от многобройните разочарования за компанията.

Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
vik4oto3
преди 11 години
Катуните тук в Норвегия пак си ги има,но просещи като,като преобладват румънските.За климата - само в най-северните райони 6 месеца ден и 6 месеца нощ,иначе тук в Осло си е нормално,само дето лятото се стъмнява в 24,01 часа.... :) Няма криза в Норвегия,но мисля,че ще има и мисля че не е правилен точно този модел-прекалено социалният.Тук идват много африканци и всякакви други чернокожи,раждат по 5,6 деца и после като нашите роми цял живот живеят от помощи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
Хъмм Норвегия.То там не е просто климата проблем. 6 месеца да ти е нощ си е достатъчно откачено, а 6 месеца ден пък ставаш сомнамбул.Нормално е да не могат да привлекат скъпо платени специалисти тъй като те като идея нарушават социални модел - Как така някой ще е нещо повече от другите? Аз лично богатите не смятам да ги мисля. Ако имат поне 2 грама акъл няма да имат никакви проблеми.Виж по нашите ширини има много какво да се мисли и направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 37 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
интересно....а защо ни върнаха тогава ония ня-колко тумби *** от Осло с 3-4 автобуса, дето ги бяхме пратили да берат боровинки там, те щяха да им оправят социалния модел от раз. Ако не беше толкова студено там за катунарите ни, никога нямаше да се отърват от тях ама ейговна, нали са ни топлолюбиви ръждивите и няма отърване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 49 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Не е важно колко пари правиш, а колко ти остават. Иначе проблемът на Норвегия може да се разреши много лесно. Трябва да командироваме там няколко БГ политици и само след един мандат ще са под средноевропейското ниво по всички показатели, а след още един ще плачат за помощ от МВФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
v_tin
преди 11 години
Относно 12 евро - това е физически труд, идват норвежци в Бг и горе-долу на кило избират нашенците, контрактите им са по 3 месеца, но така или иначе правят се прибират с по 5000лв чисти. Ако искат да останат в норвегия това е друга работа, но така или иначе хората са доволни. Относно немските лекари- така е но трябва да имаш впредвид данъците, само здравната осигуровка е 10%, реално един лекар без специалност получава от 3000 нагоре което за Германия си е добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 3
alligator_29
преди 11 години
Мои приятели ( лекари ) в Германия работят за 29евро на час. Инжинерите вземат повече, а климата 100 пъти е по добър от норвежкия и цените са по низки. Не съм на мнение че всичко живо иска да живее в Норвегия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 11 години
И аз имам двама приятели там. И двамата прекараха сами няколко месеца, след което издърпаха семействата си там. Единственото, от което се оплакват, е суровият климат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
v_tin
преди 11 години
Куцо къораво и сакато иска в Норвегия, мои колеги работят на 12евро , как да не мечтае човек за там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още