IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Джей Пауъл е „опасен човек” начело на Фед?

Според някои подкрепата му за дерегулацията е отслабила финансовата система на САЩ

16:20 | 01.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джером Пауъл. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg

В неотдавнашно изслушване сенатор Елизабет Уорън каза на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, че е „опасен човек“ и че тя няма да подкрепи повторното му номиниране за ръководител на централната банка, пише за Financial Times Денис Келъхър, президент на групата за финансови реформи Better Markets.

Уорън каза, че дерегулацията, подкрепяна от Пауъл през последните четири години, е подкопала финансовата стабилност на банковата система. Смятам, че това е точно описание, пише авторът. Действията на Пауъл приближиха САЩ до бъдещи финансови кризи и корпоративни спасителни помощи, финансирани от данъкоплатците, както се случи през 2008 г.

Действията бяха насочени към най-важните реформи след 2008 г. в пет ключови области: капиталови изисквания; надзор; търговия за собствена сметка; “завещания”, които позволяват на проблемни банки да бъдат безопасно ликвидирани; и размер на ликвидните активи, който банките трябва да притежават.

Всяко от тези правила за финансова защита беше значително отслабено от Фед при Пауъл, нарушавайки цялостната структура на регулаторната рамка и съществено намалявайки устойчивостта на банките. Дерегулацията също така направи по-трудно за регулаторите и обществеността да знаят действителното състояние на банките, което затруднява превенцията и смекчаването на кризите.

Размиването на регулаторните стрес тестове, през които кредиторите трябва да преминат, отслаби капиталовите изисквания, които позволяват на банките да поемат собствените си загуби, без да фалират и да се нуждаят от спасяване на данъкоплатците. Тук влиза премахване на допускането, че банките ще продължат да отпускат заеми по време на стресови периоди и ще разширяват балансите си. Според стария тест от банките в такова тежко положение щеше да се изисква да увеличат капитала си.

Тестът също така предполагаше, че банките ще продължат да изплащат дивиденти през последващите две години, като по този начин изчерпват капитала си. Премахването на това предположение елиминира изискването банките да разполагат с достатъчен капитал за покриване на тези дивидентни плащания.

В особено мнение относно промените в стрес тестовете членът на борда на Фед Леъл Брейнърд каза, че промените в правилата са дали зелена светлина на големите банки да намалят съществено капиталовите си буфери. Тя твърди, че промяната на правилото ще доведе до 60 милиарда долара, или 5 процента, намаляване на текущите капиталови изисквания от първи ред за най-големите банки и че действителният размер на притежавания капитал (който включва буфери, приложени от ръководството) може да намалее с два пъти повече.

Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Правилна е подкрепата на Пауъл за дерегулацията. Дерегулация е необходима. По опасен е защото е развързал печатането на пари и стимулирането на инфлацията, а това е нещо което Фед не бива да прави. Защо - защото краде от спестяванията на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още