IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преекспониран ли е „водният проблем“ на Tesla в Бранденбург?

Въглищната мина в района консумира до 171 пъти повече вода спрямо очакваното потребление на гигафабриката на Tesla

15:36 | 27.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Екологичните групи в Германия изглежда наистина се интересуват от водните ресурси около новата гигафабрика на американския електромобилен концерн Tesla Inc. в Грюнхайде и са особено загрижени за това колко от тази вода ще използва съоръжението. Вероятно обаче същите тези екоактивисти са пропуснали да забележат, че въглищната мина на компанията LEAG в района използва значително повече вода, отколкото заводът на Tesla някога ще се нуждае, пише Clean Technica. 

Добрата новина за Tesla е, че компанията успя да си издейства всички необходими разрешителни за работа на своя завод в германската провинция Бранденбург, осигурявайки си зелена светлина за старта на търговското производство въпреки критиките от страна на местни неправителствени организации, че комплексът ѝ ще предизвика водна криза в района на Грюнхайде.

Въпросната въглищна мина консумира до 171 пъти повече вода спрямо очакваното потребление на гигафабриката на Tesla, според публикация на еколога и блогър Алекс Войт в Twitter.

BZ Berlin съобщи, че следващия месец германските съдилища могат да затворят както въглищната мина, така и да попречат на Tesla да стартира работа заради проблема с водата. Обектът на LEAG е най-големият потребител на вода в Бранденбург. През 2020 г. мината е изразходила 114 млн. куб. метра вода без разрешение от Държавната администрация по минно дело.

Според Алекс Войт въглищната мина реално представлява по-голям проблем за водните ресурси в района от фабриката на Tesla. Тъй като водните запаси в Бранденбург са оскъдни, намирането на достатъчно чиста вода остава проблем. Освен това властите години наред не обръщат внимание на това, поради което не са предприети мерки за разработване на нови източници на вода.

Водата е един от най-добре контролираните ресурси в Германия, а качеството ѝ е изключително добро в сравнение с други страни. Така че водоснабдяването е сложен проблем, но „Tesla определено не е част от него“, изтъква Войт.

BZ Berlin отбелязва, че въглищната мина е трябвало да употреби само 42 млн. куб. метра вода през миналата година. От 2017 г. насам обаче тя е използвала общо 240 млн. куб. метра. Това води до значително понижение на нивото на реките и езерата в района. За сравнение, Tesla ще се нуждае само от 1,4 млн. куб. метра вода, когато заработи при пълен капацитет.

тесла тесла

По отношение на въглищната мина на LEAG съдия Грегор Нокон посочва, че Административният съд в Котбус планира да вземе решение по въпроса някъде между края на януари до средата на февруари, като добавя, че обектът е бил спиран два пъти поради нарушения.

Местната водна асоциация WSE планира да доставя водата на Tesla от кладенеца „Егерсдорф“, като Агенцията по околната среда на Бранденбург увеличи размера на финансирането. В същото време екологичните групи Gruene Liga и NABU работят неуморно, за да попречат на фабриката на Tesla да заработи. 

Въглищните мини използват много вода по време на добив по много причини. Phys.org публикува статия по тази тема през 2017 г. и отбеляза, че водата се използва по различни причини, вариращи от безопасност в подземните въглищни мини до управление на праха, отделен по време на копаене. Отделно, мините се нуждаят от вода и заради поддръжката на оборудването, както и за консумация на специално обособените миньорски градчета около обектите. В статията се отбелязва, че за тон произведени въглища се изискват около 250 литра прясна вода.

EndCoal.org информира, че въглищата са един от методите за генериране на електроенергия, които изразходват най-много ресурси, като една средностатистическа въглищна електроцентрала консумира на всеки три минути и половина достатъчно вода, за да напълни плувен басейн с олимпийски размери. Сайтът отбелязва, че въгледобивът е една от най-увреждащите околната среда човешки дейности.

„Въгледобивът е отговорен за пълното унищожаване на околната среда и има огромно въздействие върху местните водни ресурси; подземните води трябва да се изпомпват от земята, горите трябва да бъдат изсечени и плодородният горен почвен слой да се отстрани, за да се осигури достъп до въглищата; и в процеса се унищожават ценни подземни водоносни хоризонти (водоносни геоложки пластове, които имат обща хидравлична свързаност, достатъчна порестост и водопропускливост, позволяваща приток и черпене на значителни количества подземни води – бел.ред.), потоци и реки“, изтъкват от EndCoal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още