Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как Си Дзинпин изгуби Австралия

Канбера се върна в орбитата на традиционните си партньори заради опитите на Пекин да я притисне

Как Си Дзинпин изгуби Австралия

Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: архив Ройтерс

Преди близо 10 години Австралия смяташе, че е на върха на приятелството си с Китай. Страната отвори икономиката си за Пекин, искаше да преподава мандарин в училищата и покани китайския президент да изнесе реч пред парламента.

Сега всичко свърши, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ.

Тези дни Австралия купува подводници с ядрен двигател, за да отблъсне Пекин, забрани участието на Китай на ключови пазари и се настрои срещу опитите на китайските власти да сплашат австралийските политици и медии.

Тази промяна частично отразява нарастващата глобална предпазливост от поведението на Китай. За президента на Китай Си Дзинпин това е забележителен пример как неговите неумолими опити да контролира икономическия и културния климат в чужбина могат бързо да се върнат като бумеранг – дори в страна, която първоначално възприе китайските увертюри.

Вместо да подчини Австралия, тактиката на Си Дзинпин върна Канбера към традиционните ѝ военни отношения със САЩ и Великобритания, което струва на Пекин потенциално ценен партньор в региона.

2012 г.: Австралия се готви за „азиатски век“

Още по темата

Когато Си Дзинпин пое контрола над Китайската комунистическа партия през 2012 г., австралийското правителство беше в разгара на геостратегически промени. Тогава Канбера си постави национални цели, сред които бяха преподаването на азиатски езици като мандарин в училищата, укрепване на търговските отношения с Пекин и отваряне на икономиката към Азия.

Т.нар. Бяла книга за азиатския век е част от по-широкото оттегляне на Австралия от нейните колониални корени и позиция в Британската общност, за да се позиционира като лидер в Азиатско-тихоокеанския регион и регионална сила.

Канбера естествено се обърна към Пекин - най-големия играч в региона и най-големия ѝ търговски партньор, за знаково споразумение за свободна търговия и възстановяване на отношенията.

Австралия и Китай приключиха преговорите за търговския пакт през ноември 2014 г., като Си Дзинпин беше поканен да изнесе реч пред австралийския парламент - чест, която обикновено се запазва за главнокомандващите на САЩ. „Трябва да засилим взаимното разбирателство и да бъдем искрени и надеждни партньори“, каза Си Дзинпин пред парламента и добави, че Китай и Австралия „не са обременени от исторически проблеми… Имаме всички основания да преминем отвъд търговското партньорство, за да станем стратегически партньори, които имат споделени визия и преследване на общи цели“, допълни той в речта си.

Някои смятаха, че това е зората на нова ера между двете страни. Само че това не се случи.

2013 г.: Си поиска „господстващо положение“

Докато Австралия се приближаваше към Китай, Пекин си създаваше своя собствена опорна точка: Си Дзинпин все пак произнесе съвсем различно обръщение към своите сънародници преди речта си пред австралийския парламент.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

4
 
4
 
10
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Вярното е точно обратно.Големият губещ е Австралия, а големият печеливш Русия и то благодарение на Джо Байдън! Сега руският експорт на суровини и материали комфортно ще заеме оставените доброволно от Камбера пазари!
3
 
3
 
9
преди 3 месеца
Китай си личи че е с много беден опит във външнополитическо отношение.На практика няма истински съюзници , но за сметка на това напоследък все по-усърдно се заобикаля с противници.Пък Си доста уверено се е заел да навре и досегашният им вътрешноикономически напредък в кучи г3ъз...
3
 
3
 
8
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
На практика, докато публично обещаваше искреност и доверие, Си Дзинпин тайно се опита да притисне островната държава. ---Всеки ден научавам нещо ново от Инвестора и високоинтелигентинте му журналисти... островна, островна... колко де е островна тая държава! :D:D
4
 
6
 
7
преди 3 месеца
Как Си Дзинпин изгуби Австралия > потъппо заглавие ското не бях чел. За да изгубиш нещо, значи си го имал. Ако Великобритания загуби Австралия, то би могло да се пише така.
6
 
2
 
6
дядя Вова до: julian12
преди 3 месеца
++1000 Само където малко знаят какъв е терора в Австралия там сега. Но ние сме демократична държава и съответно имаме праведна цензура!!

Още от Анализи
Затегнатият трудов пазар в САЩ оправдава по-строгата парична политика