IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато имиграцията се превърне в икономически бранш

Трафикът на хора е най-печелившата форма на нелегална търговия в Хондурас и Мексико и изпреварва дори бизнеса с наркотици

17:50 | 23.04.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Тук имиграцията не е част от икономиката. Имиграцията е икономиката!

Трафикът на хора е най-печелившата форма на нелегална търговия в Хондурас и Мексико. И изпреварва дори бизнеса с наркотици. Разбойнически банки и картели се възползват от мечтата на бегълците от Хондурас и Мексико за по-добър живот в Съединените щати. 

Един документален филм позволява на зрителите да  преживеят т. нар. Border Hustle чрез личната история на хондураски баща и малката му дъщеря и показва, че САЩ също се възползват от незаконната имиграция.

Лентата разказва историята на Карлос, млад мъж от Хондурас и дъщеря му Хейли, които са поели на пътешествие, изпълнено с опасности и трудности.

Макар Хейли да смята, че това е ваканционно пътуване, Карлос подозира трудностите, с което ще се сблъскват: „7000 долара и те ще те преведат до границата".

От опасни картели, които решават успеха или неуспеха на преминаването на границата, до американската гранична полиция, която държи имигрантите от другата страна в частни затвори - ежедневно двамата герои си имат работа с хора, които определят тяхната съдба.

Пътуването ни отвежда от Ла Текника, черно петно на картата, където всеки иска да извлече печалба от имигрантите, до Рейноса, един от най-опасните градове на света. Тук картелите в крайна сметка решават кой може да стигне до границата и кой – не. Условията на живот по време на това пътуване са катастрофални. Превозването в камион с още 80 до 100 души в него е почти нормално. Репортерът Джей Рут придружава двамата по този опасен път, като документира мрежите, които се възползват от трафика.

Изводът: от американската страна бизнесът с имиграцията продължава. На полицаите се заплаща на всеки задържан имигрант, а затворниците трябва да работят в затворите с ниски надници, ако техните семейства не плащат за престоя им. Тези гешефти се подкрепят от имиграционната политика на Доналд Тръмп. „Американската мечта е лъжа. Вместо по-добър живот, тук ви очаква робство“, казва Карлос в края на пътуването.

Този репортаж разкрива отблизо опасното нелегално бягство в Съединените щати и в същото време представлява плашещи изследване за търговията с хора от двете страни на границата.

Border Hustle from TIME Video on Vimeo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
ABBA
преди 4 години
... безнаказаността поражда безотговорност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
Карта на опожарените църкви във Франция за 4години:https://bultimes.com/wp-content/uploads/2019/04/57852519_1010137585852494_2323129161658400768_n.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
ABBA
преди 4 години
Из коментарите под поста:Лелеее хорааа това е незаконно дори и в Норвегия го няма какъв натиск да ни отнемат децата та то е очевадно от въпросите още стъкмистики ли ще правят??? Къде се раздават такива анкети? Това вече минава всякакви граници! София Любопитно ми е на каква възраст е детето? 6/7 клас Което говори, че се раздава на деца във възраст, в която вече започват да създават проблеми пубертетът. И вероятно се досещате какви биха били повечето отговори, ако отговарят искрено.Това е много, много притеснително! На това разчитатИскам да знам как *** написал тази простотия ще ми разтълкува Не ме обича истински!Как според него едно дете ще дефинира Истински!Един тийнейджър в разгара на пубертета ще отговори на всички тези въпроси от камбанарията на бушуващите хормони и после върви обяснявай, че детето просто искало да направи напук на майка си!*** осъзнайте се докато е време!Какво е това нещо??? Това минава всякакви граници! Да те е страх, да родиш дете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Шииииббана цензура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Из коментарите под поста:Лелеее хорааа това е незаконно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
Когато имиграцията се превърне в икономически бранш Той вече се е превърнал и държавата ни играе к*вачка:'Пълен потрес! Вижте какви анкети карат да попълват децата ни (ГАЛЕРИЯ)'https://bultimes.com/%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%81-%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b8-%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%82/Из коментарите под поста:Лелеее хорааа това е незаконно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още