IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Образователната реформа не е само по-висока учителска заплата

Увеличението на заплатите не е реформа в образованието, а е необходимост на професията, твърди Христо Господинов

17:03 | 24.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е изправена пред угрозата съвсем скоро да остане без учители в системата, тъй като половината от преподавателите у нас са в пенсионна възраст. За целта са нужни реформи, но те не се изразяват само в повишаването на учителската заплата. Това мнение изказа преподавателят Христо Господинов, коментирайки темата в ефира на сутрешния блок „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Увеличението на заплатите не е реформа в образованието, а е необходимост на професията. За да може училището да стане още по-привлекателно, трябват много други промени“.

Господинов е един от малкото примери за млад учител в България, тъй като статистиката показва, че едва 12% от ангажираните с професията са мъже, а и подобен е делът на младите хора в бранша. Той е на мнение, че условията на труд в училище трябва да се подобрят редом със заплащането, тъй като младите и амбициозни хора имат нужда от комплексно поле за изява.

„Няма как да сме сигурни, че, ако вземем един успешен модел от другаде, той ще е успешен и тук. Преди това трябва да си отговорим на въпроса – какво очакваме от нашите деца“.

Често у нас се дават примери за работещите образователни системи във Финландия, Англия, САЩ и други развити държави, но, докато гледаме на запад, забравяме за своите потребности, отбелязва още Господинов.

„Работа в екип, критично мислене, индивидуален принос, стимул за свободно изразяване на мнение – това са основни насоки, в които трябва да развиваме децата“.

Целия разговор за образованието в днешния празничен ден можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още