Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Qualcomm е оптимист за продажбите на свързани и 5G устройства

Компанията до известна степен се е справила с част от проблемите с доставките

Qualcomm е оптимист за продажбите на свързани и 5G устройства

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Qualcomm прогнозира ръст на продажбите на чипове за 5G смартфони, включително за iPhone на Apple, след като обяви, че е смекчила проблемите с доставките, които допринесоха за глобалния недостиг на чипове, предава Ройтерс.

Общите приходи на компанията са нараснали с 63% до близо 8 млрд. долара, подкрепени от нарастващите продажби на полупроводници за свързани устройства, като сумата е достигнала 1,4 млрд. долара.

Базираната в Сан Диего, Калифорния, компания е най-големият доставчик на чипове за мобилни телефони в света и е лидер в 5G технологията, като предоставя модемни чипове, помагащи на iPhone да се свързва с безжичните мрежи, както и модеми и централни процесори за по-голямата част от пазара на Android устройства.

Цената на акциите на компанията нарасна с 3,1% до 146,86 долара по време на следборсовата търговия след обявяване на резултатите, които могат да намалят притесненията на инвеститорите за влиянието на недостига върху пазара на смартфони, включително върху iPhone.

Главният изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон заяви на инвеститорите, че усилията на компанията да си осигури чипове от множество производствени партньори имат напредък в засилването на доставките, като първите доставки с по-значителен обем са през фискалното трето тримесечие, с планове за още в следващите месеци.

„Все още сме напът значително да подобрим доставките до края на календарната година“, коментира Амон.

Същевременно компанията печели от излизането на китайската Huawei Technologies от пазара на смартфони. Флагманите на Huawei не ползваха чипове от Qualcomm, но конкурентите ѝ, които сега си разпределят нейния пазарен дял, ползват предимно такива.

Qualcomm увеличи продажбите на други видове чипове, като такива за 5G смартфони. Компанията наблюдава растеж и на продажбите на полупроводници за коли или за интернет на нещата.

Още по темата

Днес компанията разкри, че очаква приходите ѝ от продажби на тези чипове да достигнат 10 млрд. долара през настоящата фискална година, спрямо 6 млрд. долара през предходната. Освен това очаква коригирана печалба от 8,24 долара на акция за фискалната 2021 г., което е почти двойно на сумата от година по-рано.

Приходите на Qualcomm за текущото фискално четвърто тримесечие се очаква да са 7,25 млрд. долара спрямо средна прогноза на анализаторите от 6,83 млрд. долара по данни на Refitniv.

Недостиг на чипове

Амон заяви, че макар собствените проблеми на компанията да отслабват с добавянето на повече производствени партньори, част от клиентите на Qualcomm не могат да открият поддържащи чипове от други доставчици, нужни им за производството на целите устройства.

Apple прогнозира, че дефицитът на чипове ще започне да засяга iPhone през четвъртото тримесечие.

Сега Qualcomm заяви, че глобалните продажби на 5G смартфони за 2021 г. вероятно ще са в горната част на нейната прогноза за 450 до 550 млн. смартфона. Това означава, че производителите на смартфони вероятно насочват всякакви чипове, които имат недостатъчно доставки, към производството на най-печелившите им 5G устройства. Цената на акциите на Apple нарасна с 0,14% по време на следборсовата търговия в САЩ, след като Qualcomm представи отчета си.

Qualcomm прогнозира общи приходи от продажби в размер на 8,8 млрд. долара и коригирана печалба в размер на 2,25 долара на акция, над средната прогноза за 8,50 млрд. долара и 2,04 долара на акция по данни на Refinitiv.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Dell планира обратно изкупуване на акции за 5 млрд. долара