IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно у нас са се завърнали към растеж през май

Потребителите в Европа свиват покупките си на хранителни продукти

17:48 | 06.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Продажбите на дребно в България отново са нараснали през май, отбелязвайки повишение от 0,4% на месечна база, показват данните на европейската статистическа служба Евростат в сряда.

За сравнение - през април показателят е намалял с 1,1 на сто. Спрямо май миналата година ръстът се е запазил, но е забавил своя темп от 5,7% през април до 5% през следващия месец.

По този начин годишното увеличение на продажбите на дребно у нас надминава средноевропейското, което е в размер на 0,8 на сто. В еврозоната показателят се е увеличил с 0,2%. На месечна база продажбите са се увеличили с 0,2% в еврозоната (след 1,4% спад през април) и са останали без промяна в Европейския съюз (ЕС), след като са намалели с 1,3% през четвъртия месец.

евростат евростат

Месечно сравнение на база сектор и държава членка

В еврозоната обемът продажби на дребно е нараснал с 1,2% за нехранителните продукти, докато е намалял с 0,2% за горивата и с 0,3% за храните, напитките и тютюневите изделия.

В ЕС повишението е било в размер на съответно 1%, докато при горивата е имало спад от 0,4%, а при третата група - понижение в размер на 0,6 на сто.

Най-голямо месечно повишение са записали Кипър (9% ръст), Хърватия (1,7%) и Португалия (1,5%), докато най-голям спад са имали Ирландия (6,5%), Финландия (2,8%) и Австрия (2,2%).

Годишно сравнение на база сектор и държава членка

На годишна база продажбите на горива в еврозоната са нараснали с 5,6% и с 2% за нехранителните продукти, докато тези на храни, напитки и тютюневи изделия са намалели с 3,6%.

Подобна е картината и в ЕС, където продажбите на дребно на горива и нехранителни продукти са записали повишение от съответно 6,8% и 2%, а тези на третата група са намалели с 2,6 на сто.

Лидери по годишно повишение са Словения (25% ръст), Полша (11,2%) и Унгария (11,1%), докато на опашката са Австрия, Дания, Люксембург и Финландия със спад в размер на съответно 6,4%, 5,6% и 5,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още