IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 60% от професиите ще изискват висока квалификация до 15 г.

Ще се търсят нов тип специалисти като дигитален ключар, геймификатор, консултант по роботите, телехирург

10:04 | 18.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Прогнозите, които правят университетски преподаватели и експерти, са, че след 10-15 години на пазара на труда за над 60% от професиите ще се изисква висока квалификация. За сравнение, в момента около 32% от хората в България са с висше образование. Това съобщи по време на провелата се във Видин кръгла маса на тема "Пригодност за заетост на завършилите висше образование" проф. д-р Велизара Пенчева, председател на Общото събрание на Русенския университет "Ангел Кънчев", предава БТА.

Според експерти в близките 20 години ще изчезнат редица професии - фармацефт-продавач, рецепционист, тексиметров шофьор, барман и др. Ще се търсят специалисти в нови области като - универсален техник, дигитален ключар, геймификатор, консултант по роботите, телехирург, прогнозира проф. Пенчева. Затова и дълг пред средното и висше образование е да подготви такива хора с професии, отговарящи на бъдещето, допълни проф. Пенчева.

В своята презентация тя обърна внимание на факта, че пригодността за заетост на човек, завършил висше образование, зависи не само от придобитите специализирани знания в конкретната област, но и от много други умения и компетенции, сред които умения за работа със съвременни технологии, компютърни умения, комуникативност, умения за работа в екип, лидерски качества, умения за анализиране на информация и т.н. 

Според нея пригодността за заетост на завършилите не може да бъде постигната без обратната връзка с бизнеса, който да каже на висшите училища от кадри с какви умения се нуждае, както и без активната държавна политика - като добър пример проф. Пенчева посочи провежданата вече от няколко година програма "Старт в кариерата".

Експертът обърна внимание на факта, че Индустрия 4.0, или четвъртата индустриална революция, вече е тук, а автоматизацията, при която част от дейностите ще се извършват от андроиди, все по-силното навлизане на информационните и комуникационните технологии и дигитализирането на света - неизменно ще доведат до изчезване на някои професии и поява на нови.

Това са тенденции, с които образованието трябва да се съобрази, за да подготвя пригодни за заетост кадри, включително за несъществуващи все още професии, каквито, според прогнозите, ще работят над 60 на сто от децата, които сега са в предучилищна степен, посочи проф. Пенчева.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още