IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Сиела Норма“: Машините за гласуване ще бъдат сертифицирани до средата на март

Машините имат много степени на защита, изтъква изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров

20:00 | 12.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Машините за гласуване ще бъдат сертифицирани до средата на март, заяви изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров пред БНТ.

Дружеството беше определено от Централната избирателна комисия (ЦИК) за изпълнител на обществената поръчка за доставка на 9600 машини за гласуване. Първата партида от 300 машини вече беше доставена, а от фирмата показаха как изглеждат машините.

Днес в ЦИК на среща с ангажираните с машинния вот Държавна агенция „Електронно управление, Български институт по метрология и Българския институт по стандартизация е обсъдено какви машини, какъв софтуер и в какъв срок ще им бъдат предоставени. 

Процесът по одитиране започва следващата седмица, както хардуерно, софтуерно, така и функционално. Сроковете между ЦИК и тези институции първоначално бяха 30 дни, но днес се постигна уговорка да бъдат съкратени. Така вероятно някъде в средата на март ще бъдат одитирани, поясни Тодоров.

„Тези срокове са ориентировъчни, но и трите институции смятат да се справят в много съкратени срокове, на половина на тези, които бяха заложени от начало. Това би било полезно и за нас, и за ЦИК, за да можем спокойно да довършим работата последните дни, когато се въвеждат имената на кандидатите. Машините ще бъдат сертифицирани като софтуер и хардуер, само тези последни данни, които не са специален обект на сертифициране, ще бъдат въведени след като мине одита“, посочи Веселин Тодоров.

По думите му на 2 април машините ще бъдат натоварени и транспортирани до секционните комисии, където ще бъдат инсталирани и подготвени, за да може на 4 април изборният ден да премине спокойно.

В момента машините се съхраняват в специални куфари и се охраняват в подходящ склад.

„Ние сме абсолютно сигурни. Много по-сигурни са от традиционните класически хартиени способи за гласуване. Те имат много степени на защита. Самата машина съхранява данните – има система за съхраняване на логовете, има разпечатка на разписките, има две флаш памети, които независимо една от друга съхраняват данните. Така че има на четвърта степен по-голяма сигурност отколкото по традиционния начин гласуването“, заяви още изпълнителният директор на „Сиела Норма“.

С втората партида трябва да пристигнат не по-малко от 5700 машини, в третата са последните 3600 броя. Машините ще бъдат предсрочно доставени, съобщи още Веселин Тодоров.

„Трябваше с въздушен превоз да ги докараме в Европа, поради това машините дойдоха по-рано и се придвижват с камиони към София. Крайният срок е 9 март, но мисля, че до 28 февруари или 1 март те ще бъдат доставени в София“, поясни още Тодоров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Не бе, ония нямаха интернет достъп.С'я имали Wi-Fi, *** то не било такова, а онакова!С разбиране трябва да се подхожда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
като тези , които спечелиха победа за байдън ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още