IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо автоиндустрията ще вложи 300 млрд. долара в електромобилите до 2030 г.?

До 2025 г. Volkwagen възнамерява да представи 50 модела електромобили, задвижвани с батерии, заедно с 30 хибридни електрически превозни средства

13:33 | 17.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Представителите на световната автомобилна индустрия планират да инвестират общо 300 млрд. долара в електрификацията на превозните средства през следващото десетилетие, съобщава Oilprice. 

Това решение е взето в момент, когато екологичните и климатичните регулации започват значително да се затягат по целия свят, докато технологичното развитие вече успява да смъкне от цената на електромобилите.

От всички големи автомобилни концерни Volkswagen показва най-големи амбиции в  това отношение.

Германската компания, най-голямата в автомобилната индустрия спрямо продажбите, обяви през декември 2018 г., че планира да инвестира 34 млрд. долара в сферата на електромобилността и още 57 млрд. долара в доставка на батерии. Тези 91 млрд. долара планирани разходи за електромобили през следващото десетилетие остават несравними.

До 2025 г. VW възнамерява да представи 50 модела електромобила, задвижвани с батерии, заедно с 30 хибридни електрически превозни средства.

Предвижда се след 2030 г. компанията да представи и останалите предвидени за пазара модели, като общият им планиран брой достига 300 модела.

Това своеобразно вдъхновение на автомобилната индустрия идва в едно трудно време за нейния просперитет в глобален план.

Общите продажби на автомобили през 2018 г. се свиха в Китай, като това се превърна в знамение за забавянето в растежа на икономиката на страната.

Като най-голям автомобилен пазар в света, 6-процентното свиване на продажбите в Китай през изминалата година причини „икономическа болка“ на всички автомобилни производители по света.

Според RBC Capital Markets световната автомобилна индустрия е отбелязала спад на продажбите с 2,9 на сто през третото тримесечие на 2018 г., последвано от 4-процентно понижение през четвъртото тримесечие.

Това е първият случай от 2009 г. насам, когато се отбелязва спад в автомобилните продажби в две поредни тримесечия.

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs прогнозира, че продажбите на автомобили в Китай ще се понижат с още 7% в рамките на тази година зареди инерцията при забавянето на икономическия ръст и продължаващата търговска война.

Въпреки че глобалните продажби на автомобилните концерни се понижават, не така стоят нещата при електромобилите.

Продажбите на електрически и хибридни превозни средства в Китай се очаква да се повишат с една трета до 1,6 млн. броя, прогнозира доклад на Bloomberg и Китайската асоциация на автомобилните производители.

В действителност Китай изключително агресивно измества своя фокус от конвенционалните към електрическите автомобили, а фактът, че ще привлече близо половината (135 млрд. от всичките 300 млрд. долара) от предвидените инвестиции за електромобили до 2030 г., е ясен знак, че азиатската страна се е превърнала в лидер в електрификацията при автомобилната индустрия.

Тази двуполюсна тенденция – нарастващите продажби на електромобили и слабите показатели при продажбите на конвенционални такива – се проявява и в други страни.

Продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа също са в застой. Подобно е и положението в САЩ.

Заради ниските цени на горивата американците масово загърбват леките коли, насочвайки се към по-тежките и по-малко икономични SUV-ове.

Промяната във вкусовете на потребителите доведе до смущения при автомобилните компании. General Motors обяви серия от принудително закриване на свои заводи заради забавянето в растежа на продажбите, който процес най-ясно се забелязва при малките автомобили.

В същото време, макар продажбите на електромобили да представляват все още малък дял от общите такива, те успяха да отбележат ръст от над 80% на американския пазар през изминалата година.

New York Times обяви, че по време на автомобилното изложение в Детройт електромобилите ще бъдат една от основните теми във фокуса на участниците. По време на изложението GM обяви, че подготвя нов електромобил с марката Cadillac, който се предвижда да бъде луксозен съперник на моделите на Tesla.

В понеделник VW разкрия своите планове да инвестира 800 млн. долара в създаването на нов електрически модел в своя завод в Чатануга, щата Тенеси. Тази нова инициатива ще открие 1000 нови работни места, а самото производство на модела ще стартира през 2022 г.

Това са само няколко примера за десетките нови модели електромобили, които се очаква да се появят на пазара през следващите няколко години.

Изключително показателна е и новината за плана на една от най-консервативните петролни компании в САЩ ExxonMobil, която обяви, че ще разработи инфраструктура за зареждане на електромобили.

Някои от нейните конкуренти, в това число и Royal Dutch Shell, BP и Total, вече навлизат сериозно в сферата на електрическите превозни средства и чистата енергия.

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Икономическите причини обикновено остават в сянката на екологичните, но реално имат по-голяма тежест. Вероятно се очакват излишъци на електроенергия от ВЕИ, която електромобилите ще могат да оползотворят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още