IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай са спрели ръста си през февруари

Продажбите на жилища през янаури и февруари са намалели с най-бързия си темп от 2013 г. насам

15:02 | 17.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Ръстът на цените на жилищата в Китай е спрял през миналия месец, а продажбите на имоти са потънали, тъй като голяма част от страната беше под карантина в разгара на пандемията от коронавирус, предава Bloomberg.

Цените на новите жилища в 70 големи града в азиатската страна с изключение на субсидираните от държавата домове, са отбелязали ръст от едва 0,02% през февруари спрямо януари, показват данните на Националната статистическа служба. Това е най-скромното повишение от април 2015 г., когато имотният пазар излезе от едногодишния период на спад.

Пандемията от коронавирус „нанесе удар“ на имотния пазар, съобщи статистическата служба в отделно комюнике.
Данни на компанията China Index Holdings обаче сочат, че цените на новите жилища са намалели с 0,24% спрямо януари в сто града в Китай. Компанията отбелязва, че това е „временен спад“.

Същевременно продажбите на жилища са отбелязали най-големия си срив от поне 2013 г. насам със свиване от 35% от гледна точка на стойност през януари и февруари спрямо същия период на предходната година, показват отделни данни.

Продажбите на жилища са намалели миналия месец, когато над сто града бяха поставени под карантина, за да се овладее разпространението на вируса. Строителни предприемачи бяха принудени да затворят изложбени центрове, за да се предотврати струпването на много хора, а близо 50% от изложбените зали останаха затворени и към края на февруари, сочат данни на Citic Securities Co.

Реалната картина може да е още по-мрачна от това, което показват данните. 19 града, включително центърът на епидемията Уахан, не са регистрирали никакви трансакции миналия месец, така че цените в тези градове се смятат за непроменени, съобщи статистическата служба.

„Цените на жилищата нарастват по-бавно почти четири години и това прави градовете с по-слаби основи по-уязвими към внезапния шок“, казва Ся Дан, имотен анализатор в Bank of Communications. „По-малките градове може да регистрират спад на цените тази година, ако няма големи мерки за подкрепа“, допълва тя.

Насочването към апартаменти с отстъпка за задържане на продажбите също е помогнало за стимулирането на забавянето. China Evergrande Group предложи отстъпка от 25% за много от проектите си миналия месец и макар че продажбите са нараснали, средната й продажна цена е намаляла с 3%.

Въпросът сега е дали забавянето ще е дълготрайно или пазарът ще се съвземе бързо с отмяната на карантината и връщането към нормален живот.

Имотният анализатор Лари Ху, ръководител на отдел „Китайска икономика“ в компанията Macquarie Securities, казва, че пазарът вече е отслабнал преди епидемията от вируса, а мерките за подкрепа на правителството няма да са достатъчни за възстановяването му.

Анализатори от Jefferies Hong Kong обаче са на противоположното мнение. Според тях продажбите ще се подобрят значително през март, а през април дори е възможен рекорден растеж на годишна основа.

Други данни, публикувани вчера, показват, че инвестициите в имоти в Китай са намалели с най-бързия си темп в историята през първите два месеца на годината.

Инвестициите в имоти, които са съсредоточени основно в жилищния сектор, но включват и бизнес имоти, са се свили с 16,3% през януари и февруари. Това е най-големият спад от началото на воденето на статистика от Ройтерс въз основа на официални данни на Националната статистическа служба на Китай през 2008 г. За сравнение през декември инвестициите в имоти отбелязаха ръст от 7,3%.

Продажбите на имоти от гледна точка на разгъната застроена площ са се свили с 39,9% на годишна основа през първите два месеца на 2020 г., задълбочавайки спада от декември. Това е и най-лошото представяне на показателя в историята, показват изчисленията на Ройтерс.

Новозапочнатите жилища, измерени по разгъната застроена площ, също са се забавили значително със спад от 44,9% на годишна основа през януари и февруари спрямо ръст от 7,4% през декември.

Набраните средства от китайски имотни предприемачи са намалели със 17,5% през същия период спрямо ръст от 7,6% през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още