Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

А1 стартира "първата истинска" 5G мрежа в България

Новата мрежа е достъпна за абонати с договор за мобилна услуга към А1, без клиентите на предплатени карти и тези на bob

А1 стартира "първата истинска" 5G мрежа в България

А1 е първият български оператор с мрежа от пето поколение, която в момента покрива централните градски части, основните жилищни квартали и районите с концентрация на бизнес в София.

5G мрежата на телекома използва 5G честоти и оборудване, за да предложи истинските характеристики на новото поколение мобилни мрежи като скорост и времезакъснение на връзката. До 15 декември тази година компанията ще завърши и изграждането на 5G мрежа, която ще покрие над 90% от Бургас, което ще го направи първият изцяло 5G град в България.

5G мрежата на А1 е първата в страната, която предлага пълните възможности на петото поколение мобилни мрежи. Мрежата на А1 работи с 5G честоти в спектъра от 3,6GHz и 5G базови станции, за разлика от други решения като динамичното споделяне на спектъра (DSS). Това позволява на телекома да предложи гигабитов широколентов достъп и много ниско времезакъснение. Чрез тях се постига истинско 5G мобилно преживяване, което надхвърля в пъти възможностите на 4G.

Уточененията на телекома са по повод на инициативата на "Виваком", която през септември обави, че е пуснала 5G мрежа в централните градски части на всички 27 областни центъра. Това става чрез съвместна работа на една честота на 4G и 5G, обясняват от телекома. Технологията е реализирана чрез метода за динамичното споделяне на спектъра (DSS), който според Vivacom e приложен и от други водещи телеком оператори като Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T.  

Още по темата

„А1 първа показа възможностите на 5G в страната още в началото на 2018 година, а днес вече стартирахме истинска работеща 5G мрежа, с което затвърдихме водещата си позиция на технологичен лидер. Чрез значителната инвестиция в 5G и възможностите на новата технология ще помогнем на бизнеса и обществото да продължат да се развиват. Първоначално стартираме 5G в София и Бургас, но до края на първото тримесечие на 2021 година нашата мрежа от пето поколение ще обхваща всички населени места с над 10 000 жители. През следващите четири години А1 ще инвестира над 780 милиона лева в своята мрежа и заедно с нея ще може да се развива и икономиката на страната като цяло", коментира плановете на оператора Александър Димитров, изпълнителен директор на А1 България.  

Според Комисията за регулиране на съобщенията, органът, който регулира дейността и на операторите, въвеждането на мрежи от пето поколение в страната ще даде значителен тласък в развитието на икономиката, мобилните услуги и обществото.

"Поради тази причина внедряването на новата технология е приоритет и за страните в Европейския съюз, който поиска от своите членки да имат поне един град с 5G мрежа до края на 2020 година. България вече е сред държавите в ЕС, в които има 5G мрежа и вярвам, че инвестициите в новата технология бързо ще я направят масова и тя ще стане двигател на дигитализацията в страната", коментира председателят на КРС Иван Димитров.

 „Радвам се, че развитието на новите технологии като 5G мрежите ще допринесат не само за икономическото развитие на София, но и ще създадат много нови възможности за бизнеса и съгражданите ни. Мобилните технологии се доказаха като особено важни във време на пандемия и съм горда, че София отново е мястото, откъдето новото поколение мрежи започва да работи първо", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Димитър Николов, кмет на Община Бургас, коментира плановете за развитие на града с 5G: „Петото поколение мобилни мрежи идват в труден момент за хората и бизнеса. Истината е, че 5G е от стратегическо значение за икономическото развитие, за това в Бургас да бъдат привлечени повече компании от ИТ сектора и високотехнологични производства, за развитието на науката и медицината. Това е важно, особено в трудна обстановка като днешната. Развитието на технологиите спомагат за спасяването на човешки животи, за по-доброто лечение на хората, за улесняване на ежедневието ни и административното обслужване, а това е най-важното.“

5G мрежата на А1 предлага супербърз широколентов достъп със скорости над 1000 Mbps (1Gbps) и ултра надеждна комуникация с малко времезакъснение – ключови характеристики на мрежите от пето поколение. Възможностите за масирана комуникация между машини, най-много приложима в „Интернет на нещата”, ще осигури необходимата инфраструктура за пренос на огромно количество данни между милиарди устройства. Истинската 5G мрежа дава огромни възможности да предоставяме разнообразни и цялости решения за нашите клиенти в дигиталната ера. Всичко това чувствително ще подобри качеството на живот на хората, ще оптимизира бизнес процесите и ще създаде предпоставки за развитието на цели нови отрасли и свързаните с тях работни места.

Новата мрежа е достъпна за абонати с договор за мобилна услуга към А1, без клиентите на предплатени карти и тези на bob. Те трябва само да разполагат със съвместими устройства и да искат да тестват истинска 5G мрежа. 5G мрежата на А1 поддържа използването на крайни устройства от всички производители. Постепенно се интегрират различни модели на Huawei, ZTE, Xiaomi, OnePlus, като през следващите седмици следват Samsung и Apple. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

7
 
6
 
5
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ще има ли трупове по улиците сега, не разбрах?!
Ей, точно и ваксината ще дойде сега (т.е. чипирането) и от другия месец... илюминатите превземат света, нали?

:)))
0
 
9
 
4
mrynmryn до: Shadow1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Те вече работят същност, хуявей преди няколко месеца бяха казали, че до 10г., ще има и 6Г.
6
 
9
 
3
преди 5 месеца
понеже няма нито думичка кой е производител на оборудването си правя извода, че е "неудобния" Huawei ... което няма лошо :)
6
 
9
 
2
преди 5 месеца
понеже няма нито думичка кой е производител на оборудването си правя извода, че е "неудобния" Huawei ... което няма лошо :)
3
 
8
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Какво стана с търговете от КРС за нови честоти? Колко години им трябват да напишат 5 документа и да питат кой колко дава? Ще дойде 6G докато се наканят.

Още от Телекомуникации
Новата стратегия на Nokia започна да се отплаща