IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon подсигурява с нов фонд служителите си под карантина

Засега за него са заделени 25 млн. долара, а засегнатите ще получават пари, които да покриват заплатата им за до две седмици

09:22 | 12.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Amazon издаде нова фирмена политика, при която всички служители на концерна, които са диагностицирани с COVID-19 или са поставени под карантина, ще получават до две седмици допълнително заплащане.

То е, „за да се гарантира, че служителите имат необходимото време да се върнат към добро здраве, без да се притесняват от загубеното заплащане“, се казва в съобщение на компанията.

Това заплащане е в допълнение към неограничения платен отпуск за всички почасово наети служители до края на март, който компанията обяви като политика към служителите си през миналата седмица.

Концернът също така заяви, че създава фонд за подпомагане с принос от 25 млн. долара за подкрепа на партньори и шофьори на доставки, както и на участници в Amazon Flex и сезонни служители.

„Ние ще предложим на всички тези групи възможността да кандидатстват за безвъзмездни средства, приблизително равни на до две седмици заплащане, ако бъдат диагностицирани с COVID-19 или поставени в карантина от правителството или Amazon“, заявиха от компанията.

Фондът също така ще подкрепя служители и изпълнители, които са изправени пред финансови затруднения поради природни бедствия, извънредни ситуации или лични затруднения, съобщиха от компанията. Свързани с Amazon служители могат да кандидатстват за получаване на безвъзмездно финансиране в размер на от 400 до 5000 долара на човек.

С тази инициатива Amazon надгражда ангажиментите, които пое като една от няколкото технологични компании, предлагащи финансовата подкрепа на лица, засегнати от огнището.

Uber, Salesforce, Cisco, Microsoft, Lyft, Square, Twitter, Facebook, Google и Apple поеха ангажименти да плащат на почасово наети и на други служители, засегнати на огнището на COVID-19. Вчера Google обяви, че е създал и фонд COVID-19.

„Тъй като сме в преходен период в САЩ - и за да покрием всички пропуски на други места по света, Google създава фонд COVID-19, който ще даде възможност на всички наши временни служители и доставчици в световен мащаб да вземат платен отпуск по болест, ако имат потенциални симптоми на COVID-19 или не могат да дойдат на работа, защото са под карантина“, пише Ейдриън Гроутър, HR директор на Google.

„Работейки с нашите партньори, този фонд означава, че членовете на нашата разширена работна сила ще получат компенсация за нормалното си работно време, ако поради тези причини не могат да дойдат на работа. Ние внимателно наблюдаваме ситуацията и ще продължим да оценяваме всички необходими корекции през следващите месеци“, посочва още той.

В допълнение Microsoft, Amazon и други компании в района на Сиатъл си партнират с организации с нестопанска цел и властите за създаване на фонд за помощ в отговор на епидемията. Amazon и Microsoft са заделили 1 млн. долара за този фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още