IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото възстановяване на Китай може да има значителни последствия за света

То ще вдигне глобалното търсене, но вероятно и инфлацията, което пък ще накара централните банки да затегнат още паричната политика, приближавайки рецесията

15:26 | 19.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалният елит, който се събра тази седмица в Давос, ще има някои оптимистични новини, които да освежат иначе неловките разговори за мрачните икономически перспективи през 2023 г. Като за начало, инфлацията изглежда премина своя връх в целия свят. В САЩ тя падна до най-ниското си ниво от повече от година. Отсам Атлантика цените на европейския природен газ паднаха до нивата отпреди инвазията в Украйна.

Последните данни накараха някои анализатори да се надяват, че глобалният икономически растеж няма да бъде толкова слаб, колкото прогнозата на Световната банка за 1,7%, публикувана миналата седмица. Но несигурността не е намаляла – и един жив въпрос, който ще доминира дискусиите на Световния икономически форум, е какво ще означава изненадващо бързото отваряне на Китай за глобалната икономика, пише Financial Times в редакционен коментар.

След почти три години на самоизолация Китай - втората по големина икономика в света - най-накрая отвори отново границите си на 8 януари. Страната премахна по-голямата част от своите строги пандемични ограничения. Малцина очакваха, че президентът Си Дзинпин ще капитулира толкова бързо по отношение на стратегията си за „нулев Covid“, особено с толкова малко подготовка. Covid-19 сега бушува в страната, като се изчислява, че десетки милиони се заразяват с вируса всеки ден.

Въпреки че болестта ерозира китайската икономическа активност, има признаци, че разстройването избледнява бързо. Някои индикатори показват, че пиковите нива на инфекция в някои градове скоро ще преминат, недостигът на работници намалява и потребителите отново харчат. Ограниченията за строителните предприемачи също бяха премахнати, но има скептицизъм относно заявеното облекчаване на технологичните регулации.

Консултантската компания Capital Economics сега очаква Китай да отчете ръст на БВП от 5,5% тази година спрямо предишна прогноза за 3%. Икономическото възстановяване на страната може да има значителни глобални ефекти.

Възраждането на задържаната потребителска и инвестиционна активност в Китай ще подкрепи глобалното търсене. Износителите на стоки и популярните туристически дестинации за китайци, особено в Югоизточна и Източна Азия, ще се възползват. Ръстът на резервациите в туристическите уебсайтове сочи към потенциално възстановяване на глобалните разходи на китайските туристи, които през 2019 г. възлязоха на 255 млрд. долара.

Като най-големият потребител на суровини в света, възстановяването на Китай ще даде тласък и на износителите на метали и енергия. И наред с по-силното търсене, тъй като Китай доставя 15% от световния износ на стоки, натискът върху глобалната верига на доставки вероятно ще намалее допълнително.

По-високото търсене обаче може да засили глобалния ценови натиск. Цените на медта, желязната руда и други метали, които зависят силно от имотния сектор на Китай, наскоро се повишиха.

Междувременно, тъй като на Китай се пада около една шеста от световното потребление на петрол, някои анализатори прогнозират, че цените може да се върнат над 100 долара за барел през 2023 г. В Европа може да има последици за енергийните доставки.

Миналата година ЕС успя да натрупа газови запаси въпреки затварянето на големи руски тръбопроводи до голяма степен чрез внос на втечнен природен газ. Ако търсенето на LNG от Китай се върне, цените ще се повишат и конкуренцията за газ ще се засили, което може да остави Европа с недостиг през следващата зима.

Ако възстановяването на Китай поддържа цените на енергията високи, може да отнеме повече време инфлационният натиск да утихне, а централните банки може да бъдат принудени да затегнат още повече паричната политика. Тъй като въздействието на лихвените повишения от миналата година все още не е засегнало напълно домакинствата и бизнеса, това ще бъде още един удар за растежа.

Както Световната банка предупреди, „всяко ново неблагоприятно развитие“ може да тласне света към рецесия, като се има предвид колко крехки са икономическите условия. Наистина, това как се развива пандемията в Китай (и какво ще направи Си Дзинпин) ще бъде основен фактор за това каква ще се окаже 2023 г. за световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още