IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото си проправя път към евроскептична Чехия

Политици, централни банкери и общество не подкрепят приемането на еврото, но ориентираната към износа индустрия все повече тласка страната в тази посока

10:47 | 31.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Правителството няма политика за приемането му, обществото не го иска, а централната банка предпочита да запази контрол върху основните лихви.

Ангажиментът в един момент да се премине към еврото бе ключово условия за присъединяване към Европейския съюз. Но след почти две десетилетия Чехия, подобно на най-големите бивши комунистически държави в ЕС, не е никак близо до това.

Вместо това мениджърите все повече поемат въпроса в своите ръце, постепенно тласкайки икономиката към място, където политиците и централните банкери явно не искат да бъдат, пише Bloomberg.

Данни на централната банка на Чехия показват, че за пръв път половината от всички неизплатени корпоративни заеми от местните банки в страната са деноминирани в чужда валута, най-вече в евро, а броят им е дори по-висок, ако се включат кредитите от чуждестранните банки. Освен това около 20% от цялата вътрешна търговия между чешките компании се случва в евро, а много износители плащат на местните си доставчици в евро вместо в крони.

„Кроната е валута само на непълно работно време, тъй като големите бизнеси, доминиращи в икономиката, като цяло са преминали към евро“, казва Томас Колар, главен изпълнителен директор на Linet Group, производител на високотехнологични болнични легла и друго оборудване. „Няма добра причина да нямаме еврото, но политиците се страхуват дори да повдигнат въпроса, камо ли да го обяснят на гласоподавателите“, посочва той.

Почти всички продажби за 360 млн. евро на чешката компания идват от износ към клиенти в 150 страни, казва Колар. Той е прехвърлил повечето си операции от крона към евро, за да минимизира загубите от пазарните колебания.

Откакто ЕС започна да се разширява на изток през 2004 г., Словения, Словакия, трите прибалтийски държави и наскоро Хърватия преминаха към еврото. България също иска да завърши този ход. Чехия, заедно с Унгария и Полша, многократно отлагат отказа си от местните валути.

В Унгария едногодишната рецесия и кризата с форинта накараха някои компании да поискат поне времева линия за приемане на еврото. Данните показват, че 42% от заемите в страната са в чужда валута.

Чехите обаче са в много по-добра позиция да изпълнят условията за преминаването към евро, т.нар. Маастрихтски критерии. Дългът на страната е един от най-ниските в ЕС като дял от икономиката и тя е напът да изпълни изискванията за инфлация и бюджетен дефицит.

Малко държави обаче са толкова евроскептично настроени, колкото Чехия. Проучване сред страните членки на ЕС, които не са приели единната валута, показа, че Чехия е с най-малкия дял на хора, подкрепящи преминаването, показва последното проучване на Евробарометър.

Опасенията включват потенциалната цена на спасяване на друга страна членка на еврозоната и идеята, че стоките и услугите ще станат по-скъпи, а предвид хладната обществена нагласа, темата почти не влиза в политическата програма. Четири от пет партии в текущата управляваща коалиция подкрепят преминаването, но доминиращата „Граждански демократи“ успя да предотврати включването на конкретни цели в управленската програма.

„Това е извън политиката на правителството в този изборен мандат“, заяви финансовият министър Збинек Станжура, който е и заместник-председател на „Граждански демократи“, на партиен конгрес по-рано тази година, където регионалните представители обсъждаха темата.

Макар че решението е изцяло в ръцете на правителството, централната банка на Чехия също е против това да се откаже от валутата и правомощията си. Централните банкери твърдят, че независимата парична политика работи като буфер срещу глобалните шокове и че това засенчва потенциалните ползи от премахването на такси за конвертиране или валутните рискове за бизнесите.

Заместник-гуверньорът Ян Фрайт разкритикува задължението за присъединяване към банковия съюз на ЕС преди реалното влизане в еврозоната, което според него означава отказ от надзор върху местната индустрия – една от най-добре капитализираните в Европа, без никакви гаранции за момента на влизане в самата еврозона.

„Условията, които в момента определят приемането на еврото, са унизителни за Чешката република“, каза Фрайт в интервю. „По мое мнение не си струва да правим това за нас засега. Ако политическото представителство вземе решението да влезем в еврозоната, тогава смятам, че трябва да договорим по-достойни условия“.

Това оставя компаниите с проблем в държава, която продава две трети от износа си в 20-членната еврозона. Докато валутите стават по-волатилни заради геополитическата нестабилност, например руската инвазия в Украйна или конфликта Израел-“Хамас“, интеграцията с блока с икономика за 13 трлн. евро предлага повече защита, казват висшите мениджъри.

Засилените колебания на кроната през последните години засилват привлекателността на единната валута. Централната банка трябваше да се намеси, за да подкрепи кроната, а разходите за заеми са по-високи, отколкото в еврозоната.

Последният пристъп на нестабилност бе причинен от изненадващо голямото намаление на лихвите от съседна Полша през септември. Това, както казва Колар от Linet, показва, че без еврото чуждестранните инвеститори възприемат Чехия като „рисков развиващ се пазар“.

Преминаването към еврото за финансиране и плащане на местните доставчици премахва голяма част от валутния риск – макар и не изцяло, посочва Зузана Чералова Петрофова, президент на производителя на луксозни пиана Petrof, който семейството ѝ основава преди 159 години.

„Като износител, получаващ 90% от продажбите в евро или долари, искаме да имаме еврото от дълго време“, пише Чералова Петрофова в списание Confederation of Industry по-рано тази година. „Трябва да плащате на служителите, сметките за ток и някои материали в крони, което е скъпо за нас“, посочва още. Тя не е била налична за допълнителен коментар.

В много отношения страната с население от около 11 млн. души е история на успеха за следкомунистическа трансформация. Процъфтяващата автомобилна индустрия помогна на чехите да задминат някои от по-старите страни членки на ЕС, например Испания и Гърция, в жизнените стандарти, измервани като брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението.

Компаниите може да спечелят някои отстъпки. Има законодателни предложения, които ще им позволят да водят счетоводство в чужда валута, а някои депутати в крайна сметка предвиждат компаниите да плащат данъци в евро, долари или лири.

Бизнесът Skoda Auto на Volkswagen – най-големия производител в страната, призовава за приемане на еврото от години. Компанията вече е преминала към счетоводство в евро тази година, защото използва единната валута за почти всичките си трансакции, включително плащания към много местни доставчици.

Тъй като износителите формират гръбнака на икономиката, все повече компании ще вземат участие в „тази тенденция към спонтанна евроизация“, казва Радек Спикар, вицепрезидент на Конфедерацията на индустрията, основното бизнес лоби в страната, представляващо над 11 хил. работодатели. „Под влиянието на големите компании други части на икономиката също постепенно ще преминат към правене на бизнес в евро“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още