IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството опитва да разбере как "Лукойл България" определя цените на горивата

Няма риск за доставката на горива, увери премиерът Кирил Петков

10:10 | 08.03.22 г. 15
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson, Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Simon Dawson, Bloomberg LP

Правителството е изискало от собственика на "Лукойл България" - регистрираната в Швейцария дъщерна компания на руската "Лукойл" - Lutasco, формулата за ценообразуване на горивата на българския пазар. Това заяви в блиц контрола пред Народното събрание премиерът Кирил Петков.

Той направи този коментар в отговор на въпрос на депутата от "Демократична България" Мартин Димитров, който обясни, че цената на руския сорт петрол "Уралс" в момента е по-ниска и няма сериозна причина за повишаване на цената на горивата по бензиностанциите.

Високата цена на горивата занижава перспективите за икономически растеж, припомни още Мартин Димитров. Той поиска и по-строг контрол от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на пазара на горива.

Петков обясни, че 60% от петрола, който се преработва в българската рафинерия, е руски и се съгласи, че може да се използва този микс, така че повишаването на цените на горивата на пазара да е по-плавно. Освен това има и 7-дневен период между покупката и преработката на петрола, което също означава, че "Лукойл" може да забавя вдигането на цената на едро.

В "Лукойл България" имат и План Б за доставка на алтернативен, не руски петрол, но на този етап няма основание за неговото активиране. Собственикът на българската рафинерия е регистриран в Швейцария и към момента не попада под директните санкции срещу Русия.

Няма прекъсване на доставките на петрол, танкерите в момента се разтоварват без проблем на фона на санкциите, които се налагат от Запада заради руската военна инвазия в Украйна, каза още Петков.

Енергийният министър Александър Николов води преговори за увеличаване на алтернативните доставки, включително и от Азербайджан. Страната ни ще предприеме стъпки за ограничаване на износа на електроенергия, ако се наложи, гарантира още премиерът от парламентарната трибуна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Рафинерията на Лукойл в Бургас трябва да бъде национализирана. Писах за това преди повече от години. Нищо лично, просто национална сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
deant
преди 2 години
искаш да кажеш, че това, че се води война е основание да се национализират частни юридически обекти? колкото и да съм против войната, и държанието на Русия, не мисля, че е правилно или възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
petrg5s
преди 2 години
Може,може.Щом е монополист може и да ги разчекнат ако искат.Пък и е война,могат и да ги национализират даже.Каквото искат това могат да им направят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
0pk
преди 2 години
Да гласуват таван на горивата в парламента. Иначе, ще ни продават като на недружествна държава. А най-добре направо да ги изгонят и национализират. В крайна сметка - всичко е в името на демокрацията и свободния пазар! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
ert
преди 2 години
Нещо много е мътна логиката на цялото нещо. Как една фирма ценообразува цената на стоката си си е чисто нейна работа и държавата няма място да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още