IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ще промени условията за новия банков данък

Кредиторите в страната ще могат да увеличават резервите си, за да не плащат новия данък

16:57 | 23.09.23 г. 2
Италианският министър-председател Джорджа Мелони винаги е защитавала основанията за данъка. Снимка: Bloomberg
Италианският министър-председател Джорджа Мелони винаги е защитавала основанията за данъка. Снимка: Bloomberg

Италия планира да преразгледа спорния данък върху извънредната печалба на банките, като предостави на кредиторите възможност да увеличат резервите си, вместо да плащат данъка, става ясно от проект за изменение, до който от агенция Ройтерс са получили достъп в събота.

Миналия месец Рим нанесе изненадващ удар на кредиторите си, като наложи еднократен данък от 40% върху печалбата от по-високите лихвени проценти, след като порица банките, че не са вдигнали лихвите по депозитите, след като Европейската централна банка повиши официалните лихвени проценти.

Акциите на банките се сринаха, преди министерството на икономиката да поясни, че няма да събира повече от 0,1% от общите активи на кредиторите.

Предложените промени в постановлението, което в момента се обсъжда в горната камара на италианския Сенат, идват след упреци от страна на индустрията, международните инвеститори и Европейската централна банка (ЕЦБ). Миналата седмица регулаторът заяви, че таксата може да направи някои кредитори уязвими при икономически спад.

Съгласно изменението данъкът, насочен към нетния лихвен марж на банките - мярка за печалбата, произтичаща от разликата между лихвените проценти по кредитите и депозитите - ще бъде ограничен до 0,26% от рисково претеглените експозиции.

Новите условия ще намалят санкциите за банките, които държат по-голям дял държавни облигации сред активите си.

По-важното е, че вместо да плащат данъка, банките могат да увеличат неразпределяемите си резерви, като заделят сума, равна на два пъти и половина размера на налога.

Очаква се тази възможност да освободи кооперативните банки от данъка, тъй като те обикновено заделят голяма част от печалбата си като резерви.

Италианският министър-председател Джорджа Мелони винаги е защитавала основанията за данъка, като същевременно оставя отворена вратичката за промени, при условие че приходите останат непроменени на "малко под" 3 млрд. евро.

Съгласно новото предложение Италия ще облага с данък 40% от нетния лихвен марж, спечелен през 2023 г., ако маржът е нараснал с 10% или повече спрямо нивата от 2021 г. В настоящата версия данъкът ще се прилага, ако нетният лихвен марж нарасне с 5% през 2022 г. и с 10% през 2023 г. спрямо нивата от 2021 г.

Изменението все още подлежи на промени, тъй като трябва да бъде одобрено от държавните одитори в Министерството на финансите, преди да бъде прието, съобщиха за Ройтерс запознати източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 23.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 7 месеца
няма, но за *** винаги има мат'рял
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
cyclop
преди 7 месеца
За Лампедуза нещо. Има ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още