IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началото на края на последния европейски диктатор

ЕС може да играе ролята на икономически мускул, за да гарантира, че евентуален преход в Беларус няма да излезе извън контрол

09:04 | 06.02.21 г. 13
<p>
	Президентът на Беларус Александър Лукашенко. <em>Снимка: EPA/SERGEI GAPON/POOL</em></p>

Президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: EPA/SERGEI GAPON/POOL

От 1989 г. развитието в по-голямата част от Европа се характеризира с демократизация, свобода и просперитет. Съществува обаче и едно изключение. Още от 1994 г. президентът Александър Лукашенко управлява Беларус с желязна ръка.

От август насам, след поредните избори, определени като нелегитимни, Беларус е обхванат от сериозни протести, които продължават и през тази година. По един или друг начин това обществено въстание и решителност на беларуския народ поставят началото на края на последния европейски диктатор, пише за онлайн изданието EUObserver.com Томас Тобе, евродепутат и председател на комисията за развитие на ЕП.

Европейският съюз (ЕС) има морално задължение да продължи да действа в подкрепа на демократичното движение в Беларус, гласи анализът.

Досега реакцията на Съюза беше балансирана, с признаци на нерешителност и липса на бързина. След бавен старт, който подчертава необходимостта от възобновяване на дискусията за това как да се реформира процесъта на вземане на решения във външните работи на ЕС, решение за прилагане на санкции най-накрая беше взето от Съвета на ЕС.

От страна на Европейския парламент (ЕП) фокусът е върху борбата на опозицията и нуждата от подкрепа.

Някои страни от блока – Швеция например, оттеглиха помощта за няколко проекта в страната с връзки с режима.

Различният подход между държавите членки обаче отново подчертава необходимостта от по-съгласуван политически отговор на ЕС по тези въпроси, посочва Тобе.

Съюзът е най-големият донор на помощи в света и по този начин има големи възможности да използва политиката за развитие като средство за натиск върху режимите в световен мащаб. Освен това, макар да подкрепя промяна на демократичния режим в Беларус, ЕС също трябва да започне подготовка за това, което може да се случи, когато Лукашенко вече не е на власт.

Основният въпрос е дали смяната на властта в страната може да се случи по мирен начин, посочва евродепутатът. Ето защо е важно ЕС да не действа наивно. Съюзът трябва да се надява на най-доброто и да планира най-лошото.

Като си спомни за Арабската пролет, ЕС трябва да бъде готов да действа, ако развитието в Беларус се обърне неочаквано в грешна посока. Например, малко вероятно е Кремъл да се въздържи от намеса по време на евентуална смяна на властта в Беларус.

Минск и Москва

Добре известно е, че Владимир Путин отдавна е дълбоко недоволен от Лукашенко. Твърде малко вероятно е обаче той да приеме демократична революция в съседна държава.

По-вероятно е Москва да отиде доста далеч в усилията си да гарантира режим в Минск, който е лоялен към Русия. Това се е случвало и преди и може да се повтори. Подобно на руската война в Източна Украйна, най-лошият сценарий би бил „малки зелени човечета“ да се появят по улиците на Минск и да поемат контрола върху ключовите държавни функции.

С новата американска администрация обаче, която вече изпълнява функцията си, очакванията на международната общност са, че САЩ отново ще поемат своите отговорности за свободата и демокрацията в света. Това означава, че в най-добрия случай президентът Джо Байдън ще избере да даде ранен пример, като защити демократичната опозиция в Беларус от руска намеса и агресия.

При всеки бъдещ сценарий ЕС вероятно няма да играе ключова роля по отношение на политиката на военна сигурност в Беларус. Това обаче не е непременно нещо лошо. Военните сили на САЩ и НАТО могат да действат като възпиращ фактор за Русия, докато ЕС използва своя икономически мускул, за да гарантира, че ситуацията се развива в правилната посока.

Един от възможните подходи може да бъде ЕС да се справи със свободен Беларус по същия начин, по който Западна Германия се справи с ГДР по време на обединението – като инвестира значителни политически и икономически ресурси, за да помогне на страната да се изправи на крака.

Знаем, че легитимните институции, прозрачността, доброто управление и функциониращата икономика са необходими за успешния преход към демокрация. ЕС със сигурност разполага както с финансови средства, така и с инструменти, необходими за подкрепа на тези усилия.

Мирните и изумително смели демократични протестиращи все още са изправени пред насилие и малтретиране по улиците на Минск. Лукашенко се държи здраво за властта, въпреки неуморните усилия на опозицията.

Август 2020 г. ще остане в историята като началото на края на режима на Лукашенко. Има обаче много работа, която трябва да се свърши преди да падне последният европейски диктатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
оффф, таварищ... айде да мислиме, помолих те веднъж, какво общо има вечерния час с демокрацията и как това ти нарушава демокрацията ... като си плачко, винаги може да си измислиш нещо ... утре ще кажеш ква е тая демокрация без ТЕЦ :) или ква е тая демокрация без шоколад кума лиса ! Логическата ти връска е Дзеро ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Когато прочетох заглавието, реших че става въпрос за английската кралица.Докога ще търпим диктатори монарси в Европа!?Затова Франция е стотици години напред в развитието си, заради гилотината. Също и България и комунистите и, дали 24 часа на монарха и и прав му път бе з косъм да падне от главата му.По това България се нарежда до Франция и САЩ в историята. С демократичния си комунизъм преди подобен на сегашния комунистически капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
baba_meca
преди 3 години
хубаво де, нетовариш, каква е тая демокрация с вечерен час, а в дикраторските срани дори карантина няма?!??! Как се празнува нова година в демократична Германия, Франция, Гърция, Холандия, БГ и как в диктатурата Беларус, дето дори не са измислили диктатурата ами са преписвали как се прави от европейците(Гърците както сподели)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Събирай си налъмите и към ФБ групите, ама глефам и там ти се смяха скоро.Навсякъде се надуваш и напиняш, което е доста смешно от продавач на застраховки и даскал на ниско ниво.Ставаш за шут навсякъде, лошо, Седларов, лошо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Надникнах тук за пръв път от месец и повече и разбира се попаднах на поредната либeрастка п0мия. Как пък точно решихте, че изборите в Белорусь били "нелегитимни", въпреки че близо 800 чужди наблюдатели не видяха никакви изборни нарушения? Някакви доказателства имате ли или карате по гьобелсовски - вярвайки, че като повтаряте една лъжа непрестанно, тя ще стане истина?Разбира се - изборите в САЩ са "легитимни" - въпреки фрапиращите и очевидни изборни нарушения, въпреки че половин Америка - и като хора и като щати не ги признава за легитимни и въпреки че се наложи жалкото зомби да полага клетва не само без публика, но и охраняван от цяла армия ???Гнъсни сте !!! Позорното и тужно настояще на някога една от най-уважаваните интернет медии !!! Разбира се, отдолу публично дефекират по рождение болни от умствена диария грешки на еволюцията като ватенката и фонов. Това ви е аудиторията днес... бих ви изброил хора от аудиторията ви преди - ерудирани, възпитани - ама на Мигленчето и сие никовете им няма да им говорят нищо !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
да защото ше стават едно цяло с Руслямистан, за да нема повече ядове и разни недоразумения с демокрации и НАТОфски бази кат Укрия, диктаторите просто изчезват и се сливат в една конструкция .една държава СССР 3.0 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 години
баси логиката.... и тиранията уж е измислена там и олигархията... и кво от това, таварищ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
baba_meca
преди 3 години
Къде е измислена демокрацията- В Гърция. Какво е положението в Гърция. Ето такова. това е домокрацията в действие: https://dnes.dir.bg/svyat/vecheren-chas-v-18-ch-i-novi-ogranicheniya-v-gartsiyaКато гледам напълно нормално, на демокрациите да им е кофти, че в Беларус е така:https://***.youtube.com/watch?v=22v2TCbLdNg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тия глупости "дайте да си гледаме у нас, не в расията" ви ги зареждат в кратуните като базов софтуер когато стане неудобно за московските ви господари и трябва въпросът да се отклони.Айде с тия похвати другаде, другарко комсомолка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
fon
преди 3 години
Русия има само географски една част в Европа. Русия не е в Европа нито културно, нито икономически, исторически, политически и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още