IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP отказа офертата на Xerox заради ниската цена

Въпреки това компанията остава отворена за бъдещи преговори

11:11 | 18.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

HP Inc. е отказала сделката за придобиването ѝ от Xerox Holdings за 33 млрд. долара, тъй като сумата е прекалено ниска, но производителят на персонални компютри и принтери даде ясно да се разбере, че има интерес от преговорите за сделка за обединяването му с по-малкия му конкурент, пише в. Wall Street Journal.

Непоисканата оферта на Xerox за 22 долара на акция значително подценява компанията, посочи бордът на HP в публично писмо, адресивано до главния изпълнителен директор на Xerox Джон Висентин. Освен това в него се изразяват притеснения за дълга на комбинираната компания и се посочва, че е нужна повече информация за бизнеса на Xerox.

И все пак HP твърди, че припознава ползите от консолидация и е “отворена за разглеждането на потенциално сливане с Xerox”.

Представител на Xerox не е открит веднага за коментар.

Xerox, която има пазарна стойност от 9 млрд. долара, на 5 ноември предложи 17 долара в брой и 0,137 от акциите си за всяка от тези на HP.

Двете компании доминират в различни части на пазара на принтери и напоследък съкращават разходите си, тъй като нуждата от принтирани документи намалява. Преди това фирмите са обсъждали възможността да се слеят, но не в рамките на преговорите, в които Xerox е отправила офертата.

Xerox по начало прави големи принтери и копирни машини, докато HP продава предимно по-малки принтери и консумативи за печат. HP е и един от най-големите производители на персонални компютри в света, макар че бизнесът ѝ с принтери е по-доходоносен.

Потенциалното сливане получи значителна подкрепа миналата седмица, след като инвеститорът активист Карл Айкън заяви пред Wall Street Journal, че сделката ще донесе добра възвръщаемост на акционерите в двете компании. Айкън има дълга история с Xerox, от която притежава 10,6% дял. Освен това той разкри, че притежава и 4,24% дял в HP, което го прави петият по големина акционер във фирмата според FacSet.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още