Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Пазарът на индустриални имоти у нас: Плахо раздвижване след замръзването

Между март и май са се сключвали сделки само от клиенти с крайно належащи нужди, много наематели искат намаляване на наемите

Пазарът на индустриални имоти у нас: Плахо раздвижване след замръзването

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Пандемията от коронавирус е свила с почти 90% пазара на индустриални имоти у нас през март и април, огледите на складове и на индустриални площи почти са спрели, а запитванията от страна на клиентите са намалели значително, сочат данни на платформата БГСклад.

През май обаче пазарът се е раздвижил и са започнали огледи на обекти, имало е и договорени сделки за наем на площи, но 90% от тях са били отложени във времето, съобщи Симеон Митев, собственик на платформата, по време на онлайн конференция, посветена на отражението на коронавирусната криза върху пазара на индустриални имоти у нас. През трите месеца между март и май са се сключвали сделки само от клиенти с крайно належащи нужди за складове с площ между 50 и 250 кв. м, допълни Митев.

„Преди две години се търсеха складове с локация в центъра към периферията, а сега се наблюдава обратната тенденция, търсят се складови площи близо до жилищни и централни части, за тази тенденция спомага и по-бързото обслужване на куриерските фирми“, посочи Митев и допълни, че това ще доведе до търсене и строителство на многоетажни складове, което според него ще бъде бъдещето на развитието на пазара на складови площи.

Още по темата
Според Атанас Ласков, представител на БГСклад в Пловдив, пазарът на индустриални имоти е щял да се охлади и без COVID-19, но не може да се срути напълно, защото имотите са най-сигурната инвестиция. Той съветва клиентите си да не правят неразумни или рискови ходове, ако не се налага. И допълва, че трябва да внимават как управляват капитала си, защото в извънредни ситуации се появяват много имотни мародери, които очакват да изкупят почти на безценица атрактивни активи.

Кризисната ситуация е нанесла сериозни щети върху сезонния ритейл и ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафетерии) сектора във Варна, съобщава Тони Танев. „Въпреки поетапното отпадане на ограниченията за работа бизнесите, свързани с обществено хранене и хотелиерска логистика, продължават да търпят загуби и да намаляват дейностите си. Това се отразява на заетостта както на търговските обекти, така и на площите за преработка и складиране“, посочи Танев.

Той очаква част от освободените обекти постепенно да се заемат от утвърждаващи се интернет търговци. „Наблюдаваме опити за предоговаряне на текущи наемни условия и проучване на възможности за препозициониране от страна на локални и регионални търговци. В обема на логистичните площи засега няма индикации за намалена заетост, а очакванията са професионалните складови оператори да увеличат плавно пазарния си дял, поемайки обслужването на все повече интернет търговци“, съобщи Танев. Производствата и тежката индустрия във Варна  продължават работата си въпреки намалелия обем поръчки, като не се очаква сериозен ръст на освободени площи с отпаднала необходимост.

Намаляване на активността на клиентите в Бургас констатира Валентин Косев, представител на БГСклад в града. Голям проблем по Черноморието е и възможността туристическият сезон да се провали, което е фактор за търсенето на промишлени имоти и складове.

Според Юри Дудев, представител на БГСКлад в Русе, пазарът на индустриални имоти в дунавския град е на пауза, но не е замразен. Той смята, че е възможно да се стигне до спад на цените на имотите, за да може пазарът да се раздвижи. В Русе търсенето на индустриални имоти се е свило с над 80%, а огледите на складови и индустриални площи са почти спрени. Работата в повечето производствени и складови обекти е намалена в резултат на въведеното извънредно положение и вече има наематели, които преговарят за понижаване на цените. Ако не се споразумеят със собствениците, освобождават складовите и производствените площи, съобщи Дудев.

В Плевен секторът на недвижимите имоти е бил засегнат от извънредната ситуация, казва Ангел Иванов. „В тези условия бизнесът трябва да е гъвкав и да оцелява. Който има резерви, може да издържи донякъде, но рязкото спиране на някои браншове и на голяма част от икономиката ще ни принуди да не работим или да го правим на ниски обороти“, заяви Иванов.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Как се отразява коронакризата на проптех индустрията?