IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мира Радева: Конституционният съд може да реши политическата криза у нас

Безпомощността на институциите в Европа- и България в частност, провокираха появата на движения като „Анонимните” и „Окупирай”

18:41 | 06.07.13 г. 32
Мира Радева: Конституционният съд може да реши политическата криза у нас

Решението на политическата криза в страната може да дойде от Конституционния съд, коментира в ефира на Bulgaria On Air социологът Мира Радева. Тя подчерта, че „в момента сме в една заключена ситуация, при която от едната страна са протестиращите, които отстояват категорично позициите си. От другата страна са управляващите, които проявяват същата твърдост и упорство”.

Според Радева Конституционният съд е най-логичният вариант за намирането на решение и с оглед на проведената предизборна кампания. При нея "бяха нарушени правила, спазвани години наред. Това нямаше как да не доведе до изкривяване на резултата при съставянето на парламента”, коментира социологът.

По думите й не само в България, но и в Европа, се наблюдава една безпомощност на институциите. „Целият демократичен модел, върху който се опитваме да стъпим е под въпрос. Все повече хора имат усещане, че не са представени в институциите, което на свой ред отключи създаването на движения като „Анонимните” и „Окупирай”, поясни Радева.

Според Вихър Георгиев,  преподавател в катедра „Европеистика” на СУ “Св. Климент Охридски”, е притеснително, че се формира трайна тенденция за България да се мисли като за страна, която има проблем със законността и прилагането на принципите на демократичната държава. Дебатът в Европейския парламент от последната седмица е поредният в тази връзка, коментира Георгиев. Той припомни, че преди това бяха тези за злоупотребата с използването на специални разузнавателни средства и за опита за покушение срещу Ахмед Доган. По думите му изходът от политическата криза е „в създаване на процедури за назначаване на висши държавни служители и продължаване на кадровата реформа в съдебната система”. За целта обаче следва да се спазват дадени обещания, коментира Георгиев.

Институционалните проблеми в страната могат да бъдат решени чрез натиск от страна на Европейския съюз, коментира политологът и преподавател Стойчо Стойчев. По думите му това трябва да се случи чрез нов механизъм, тъй като този за „сътрудничество и проверка” на Европейската комисия се е провалил. От 2007 година насам „нито

съдебната система е реформирана, нито сектора за сигурност”, аргументира се Стойчев.

По думите му последният дебат за България в Европейския парламент няма функцията на институционален натиск. 
„По-скоро видяхме изказвания на отделни депутати. Направи впечатление, че европейските партии защитаваха представителствата си в държавата. Комисар Вивиан Рединг отправи общи послания, но не препоръча конкретно управленско действие”, подчерта политологът.

Оказването на натиск за намиране на политически решения у нас от страна на европейските институции ще засили евроскептицизма, коментира Антоний Тодоров, професор  по политически науки в Нов български университет. Според него механизмите трябва бъдат търсени в дебатите вътре в самите партии.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
частта "Заради нарушаване на изборният ден КС до сега не е касирала(до колкото на мен ми е известно)" да се чете: "Заради нарушаване на денят за размисъл КС до сега не е касирала(до колкото на мен ми е известно)"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
ми спри да повтаряш тая глупост и виж как се касират избори-КС не може да касира целите избори, а само част от тях. Не е въпрос на избор, а на правомощия. Рико-ето ти пример, за това къде е проблема в българското юридическо битие-ниска правна култура. А Мира Радева не знам колко пари са ви дали да я поканите, ама това е версията на Кънчо, само че в герберски вариант. Даже Кънчо е доказал, че и от много господари може да взема пари-за Мира не сме сигурни:)Кратко обяснение, защо тая глупост дето е избълвала тя не е приложима-КС касира само онази част от изборите, която е компрометирана(а не целите). Заради нарушаване на изборният ден КС до сега не е касирала(до колкото на мен ми е известно), а КС е удивително последователна институция; дори да приемем, че КС има желание въпреки всичко да касира изборите ще му трябва експертно мнение върху което да стъпи-това експертно мнение е мнението на ЦИК, а тяхното становище е(имайте предвид предимството на ГЕРБ в ЦИК), че изборите са легитимни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
...А ролята на царете отминава (или отмина) така че не ме брой мен за тази длъжност. Но пък че един ден ще останеш изненадан от нещо ти гарантирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
А ти що си ми така наточен - ако с нещо не си съгласен що не го кажеш в прав текст?! Предполагам си държавен служител и не ти харесва, че винаги виждам основния проблем в държавата, така ли? Ако не е, ти къде го виждаш (категорично или не) основния проблем? Да не би да смяташ, че държавата ни се управлява добре, а? Я аз да те питам (като предполагаем човек от кухнята) защо не можа да стане това пусто електронно управление толкова време и при толкова потрошени пари????????? Защо например не вкараха електронен подпис в новите лични карти (както направи Естония преди сигурно вече 10 години)?????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
"Това е предлагано поне сто пъти досега, но интересно що още не е станало."-------------------За електронното управление ще се съглася, че е предлагано сто пъти, но за пълната (и също електронна!) прозрачност не мисля, че е така (изключая няколко ентусиасти тук-там). В програмите на партиите няма такова нещо."Дали пък маТряла нещо не е ред."-------------Това е майсторлъка - и с този "матрял" да може да се справиш. Нооо - оказва се непостижима задача за досега заемалите се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 5
cokrat1
преди 10 години
Затова, според мен, решението е друго - вместо да ги чакаме да се издънят и тогава да ги наказваме (отзоваваме и пр.), е по-добре да се направи така, че да няма възможност да се дънят. Което може да стане първо чрез пълна електронизация на администрацията и второ, чрез прозрачност. Също пълна и незабавна прозрачност. Цялата дейност на администрацията качена и видима в интернет, достъпна за всеки, в пълни подробности и в реално време. Сама така ще е възможен ефективен контрол от гражданското общество и преборване на сивата държава....И тогава няма да има особено значение кой точно ни "управлява"."***" това за колко време може да стане...сериозно питам. Това е предлагано поне сто пъди досега, но интирисно що още не е станало. Дали пък маТряла нещо не е ред.Щом толко поназнайваш и си така категоричен...да вземем да те направим ЦАР - Пояснение - цар защото волята на царя става автоматично закон!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 6
STRAHO
преди 10 години
Ако наистина болшинството граждани на тази държава мислят като теб горко и на тази държава. Поколенията им ще изравнят стандарта си на живот с ***! Пиша поколенията ИМ, защото познавам манталитета на такива хора и много от ранна възраст моделирам детето си така щото да се реализира в цивилизована държава! В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ, няма да допусна да СЛУЖИ и ДОПРИНАСЯ с гените ми за благополучието на НЕАНДЕРТАЛЦИ ТЕ изплували над цивилизованите хора в тази държава! Няма да допусна да ги дари с плод! Тя Ще даде своя плод на цивилизован народ и ЩЕ ЖИВЕЕ ДОБРЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Кейн,ти си поредният, който ме "съди" прибързано и повърхностно. Но нищо де, вече почвам да свиквам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
->Затова, според мен, решението е друго - вместо да ги чакаме да се издънят и тогава да ги наказваме (отзоваваме и пр.), е по-добре да се направи така, че да няма възможност да се дънят. Което може да стане първо чрез пълна електронизация на администрацията и второ, чрез прозрачност. Също пълна и незабавна прозрачност. Цялата дейност на администрацията качена и видима в интернет, достъпна за всеки, в пълни подробности и в реално време. Сама така ще е възможен ефективен контрол от гражданското общество и преборване на сивата държава....И тогава няма да има особено значение кой точно ни "управлява".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Pyramid,а какво ще пречи да се злоупотребява с тези предварителни оставки (от, да кажем, засегната/заинтересована страна)? Има ли някъде въведена такава система? Ако има, работи ли - колко хора са отзовани така (от колко общо и за какъв период)? Същите въпроси важат и за (така масово желаното) отзоваването на мажоритарни кандидати - аз не съм чул някъде това да работи. Ако не е така, моля, информирайте ме (но не с единични примери).Защото аз имам принципно несъгласие с тази идея. Първо, кой ще реши дали се е издънил? Второ, въз основа на какви критерии? Трето, парламента (чиито представители единствено избираме) е колективен орган - как да преценим личната отговорност на всеки един депутат поотделно? (Само не казвайте по счетоводния метод - да му засичаме с хрономертър колко пъти е бил или не е бил на работа.)->
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още