IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовата волатилност е само предвестник на предстоящите събития

Високите сривове на фондовия пазар показват още веднъж, че несигурността е огромна, а големите ценови колебания са новата нормалност

08:15 | 16.09.22 г.
Този нееднороден ход на пазарите ту надолу, ту нагоре вероятно ще продължи, докато един от многобройните глобални негативни фактори не се разсее. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Този нееднороден ход на пазарите ту надолу, ту нагоре вероятно ще продължи, докато един от многобройните глобални негативни фактори не се разсее. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Трусът на Wall Street беше силен: фондовите пазари в САЩ преживяха най-слабия си търговски ден от юни 2020 г. насам, след като инфлацията в САЩ спадна със съвсем по-малко от очакваното. Това може да е предвестник на онова, което предстои да се случи на пазарите - както положително, така и отрицателно.

Първото нещо, което трябва да се отбележи, е следното: Загубите изглеждат големи, но в крайна сметка пазарите само върнаха само печалбите от неотдавнашното рали. На германската фондова борса това дори не се случи. Американският водещ индекс S&P 500 все още е със седем процента над най-ниската си стойност за годината, а германският водещ индекс Dax защити наскоро покорената граница от 13 000 пункта.

Въпреки това тези сривове в курсовете са доказателство за силно изразената несигурност, която преобладава на пазара. В момента няма ясно изразено мнение на пазара: оценките за това доколко централните банки ще повишат лихвените си проценти и дали ще има тежка рецесия, лека рецесия или изобщо няма да има рецесия, се различават значително, което се отразява на курсовете, които първо се покачват, а след това отново и отново спадат.


От една страна, в момента много пари стоят настрана. Паричните квоти на много професионални инвеститори са исторически високи - това не е постоянно състояние. Затова инвеститорите се възползват и от най-малкия намек за възстановяване, за да навлязат на пазара - от страх да не пропуснат. При такова потенциално търсене възстановяването вероятно ще бъде динамично. Такъв е бил случаят и след други мечи пазари - т.е. по-дълги периоди на спад на курсовете, припомня и колегата ми от Handelsblatt Андреас Нойхаус. 

От друга страна, в момента пазарите реагират чувствително на данните за инфлацията и изявленията на централните банки. За разлика от миналото пътят на централните банки към повишаване на лихвените проценти - т.е. докъде ще ги повишат - не е ясен. След слабите данни за инфлацията в САЩ например пазарните участници коригираха очакванията си за лихвените проценти нагоре и реагираха радикално: акциите, особено възстановените напоследък технологични акции, излетяха от портфейлите.

Този нееднороден ход на пазарите ту надолу, ту нагоре вероятно ще продължи, докато един от многобройните глобални негативни фактори, като войната в Украйна, опасенията за инфлацията и страховете от рецесията, не се разсее. Решаващият фактор тук не е положителният финал, а яснотата. В негативния сценарий това може да доведе до окончателни разпродажби, което същевременно ще бъде благоприятна почва за възстановяване. В положителен сценарий неотдавнашните възстановителни ралита само предвкусват пазарната реакция, която може да се очаква тогава.

Но докато няма такава яснота, трябва да се подготвим за по-нататъшни колебания на курсовете на фондовите пазари - например след решението на Федералния резерв на САЩ следващата сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Редакционно виж още

Коментари

Финанси виж още