IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Можем ли да владеем емоциите си, докато търгуваме?

Инстинктите на нашите далечни предци не ни помагат

15:17 | 25.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вероятно някой ваш познат все още опитва късмета си в ежедневната търговия на пазарите. Може би дори и вие самите. Но дори компании, чийто бизнес е да насърчават ежедневната търговия, вече предупреждават, че има вероятност да загубите пари, освен ако не владеете емоциите си, пише за Financial Times независимата журналистка Моира О‘Нийл.

Това ме подсеща за най-брилянтния коментар на читател на FT Money, писан някога: „Изгубих повечето от семейните интернет акции, носещи ни пари, преди 20 години, децата бяха малки (и в частни училища). Когато казах на жена си, тя ме попита дали не съм загубил и къщата. Казах „не“, макар, че не бях толкова глупав, за да го сторя. След това тя се засмя и каза, че „тогава няма голямо значение“. В този момент разбрах, че тя е най-добрата инвестиция, която някога ще направя, и това беше напълно емоционален избор.“

Да, някои от най-добрите решения в живота се вземат емоционално. Но защо това не важи за инвестирането?

По време на пандемията 1,8 милиона души в Обединеното кралство са се пробвали за първи път в търговията на финансовите пазари. Според проучване от 2021 г. на Consumer Intelligence повечето са били мотивирани от потенциала за по-висока възвръщаемост, в сравнение с тази на депозитите им в спестовни сметки.

Сега, когато кешовите лихви са по-високи, това парти би трябвало да е приключило. Но тревожните нови изследвания на Службата за финансово поведение (FCA) показват, че някои хора с ниски доходи, чиито работодатели не ги осигуряват за пенсия, инвестират в криптовалути и други рискови финансови продукти. Това е или отчаяние, или наивност.

Тази група едва ли търгува ежедневно - защото нека наречем този вид търговия това, което всъщност е, спекулация или хазарт. Последствията са твърде сериозни за някой без пенсионно осигуряване, който губи трудно спечелените 1000 паунда само в един залог.

Ако сте в горния край на стълбицата по богатство, с достатъчно спестявания, за да си позволите удобно пенсиониране, нямам проблем търговията да е вашето „странично занимание“. Но бих предпочела да го наречете скъпо хоби, като овладяването на емоциите е част от играта.

Ново проучване от City Index, брокерът, който подкрепя агресивната ежедневна търговия - отвъд купуването на акции, като предлага залагане на спредове и търговия с чуждестранна валута - установи, че повече от една трета от трейдърите признават, че емоциите са повлияли на техните инвестиционни решения. Хората на възраст 41-60 години са най-склонни на това.

Каквито и да е финансовото ви състояние, ако наближавате пенсионирането си с целта да запълните дупката в осигуряването чрез търговия, престанете веднага. Вашите допълнителни емоционални тревоги относно парите означават, че е по-вероятно да направите грешен залог. Дори и да нямате парични притеснения, вземането на инвестиционните ви решения се ръководи от дихотомията алчност-страх, която предизвиква ирационално поведение: купуване скъпо и продаване евтино.

Някои лансираха аргумента, че емоциите могат да подобрят възвръщаемостта от търговията. Но академичните доказателства ги опровергават от 80-те години насам. Въпреки това, проучване на университета в Бат от 2021 г. под надслова „Помагат ли емоциите на инвестиционните решения? Антиципативна емоция и инвестиционни решения при непрофесионалните инвеститори“, установи, че нивото на изпитаните емоции зависи от контекста, а именно цената на акциите по време на търговия.

Защо сме такива? Експертите казват, че еволюционните корени на нашите емоционални реакции към инвестирането са свързани с инстинктите за оцеляване на древните ловци-събирачи.

Ловците от каменната ера е трябвало да положат повече усилия, за да избегнат болката (счупен крак = невъзможност да защитават или хранят семейството си в продължение на два месеца), отколкото да направят удар (убита газела). Но също така си е струвало да се поемат големи рискове - едно голям мамут може да означава протеини за цял месец за племето. Нашите вкоренени инстинкти за оцеляване ни карат да поемаме рискове – често избираме „борбата“ пред „отстъплението“, когато сме изправени пред непреодолими трудности (или саблезъб тигър).

Така че болката, причинена от загубата на пари при сделка, е значително по-голяма от удоволствието, получено от печалба със същата стойност. И се допълва от нашата вродена способност за самозаблуда. Убеждаваме себе си, че можем да победим пазара, че сме по-добри в контролирането на емоциите си, отколкото всъщност сме.

Но когато потенциалните рискове се повишат, се активират по-консервативни инстинкти. Това може да обясни защо спестителите държат рекордни суми пари в брой в резултат на страховете, предизвикани от пандемията.

Повече от 1 трилион паунда от спестяванията на британците все още се намират в сметки, носещи по-малко от 2%, докато основният лихвен процент е 5,25%, според анализ на данни на Английската централна банка (АЦБ). Ако това важи за вашите пари, те са стопени от инфлацията и спешно трябва да ги вложите другаде.

Междувременно консултантът по инвестиционен риск Oxford Risk установи, че емоционално мотивираните решения костват на инвеститорите средно 3% годишна възвръщаемост. Загубите могат да нараснат до 6 или 7 процента по време на периоди на силен стрес или голяма волатилност.

Как можем да се спрвавим с това? Традиционният съвет е да се влагат парите в инвестиции периодично, като се добавят суми при големи пазарни корекции. Държането на емоциите под контрол може да бъде толкова просто, колкото да забравите паролата си, така че да оставите инвестициите си на мира. Или използвайте основан на правило процентен подход, разпределяйки определен дял към всеки инвестиционен клас, допълвайки го, ако стане твърде евтин и обратното, ако стане твърде скъп.

Други разчитат на финансови съветници за утеха, когато пазарите падат - добра „добавена стойност“ за платените такси.

Някои оставят търсенето на силни усещания на Premium Bonds, където веднъж месечно влизат в приложението, за да видят дали са спечелили необлагаема награда. Извиках от радост, когато спечелих 200 паунда наскоро, споделя авторката, но съм тъжна за спада на ставката на наградния фонд от 4,65 на 4,40 процента през март. Мисля, че това се брои за не толкова скоростно емоционално влакче.

Но ако продължавате да забелязвате инвестиционни възможности, може би като говорите за тях пред семейството или приятелите си, мисля, че трябва да намерите начин да „начешете тази инвестиционна краста“.

Да позволите на себе си (и своите емоции) агресивна игра с до 10 процента от портфолиото си може да бъде добра идея, стига останалите 90 процента да са в сигурни залози.

Дори ако вашите „игрални“ пари не отговарят на нормалната ви стратегия, все пак може да срещнете одобрението на финансов съветник. Независимо дали става въпрос за инвестиция в компания, регистрирана на Лондонската фондова борса, търгуване на британския индекс FTSE 100, биткойни или желание да опитате късмета си в залагането върху спред, това ви държи в течение, като някои от инвестициите в новините са и ваши.

Това прави инвестирането забавно и интересно и може да ви помогне да останете в коловоза, като държите емоциите си под контрол за основната, „скучна“ част от вашето портфолио, завършва О‘Нийл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 25.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още