IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица 

За първи път след 2015 г. България формира дефицит към края на февруари, ЕС и Великобритания се споразумява за Протокола за Северна Ирландия

08:02 | 06.03.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Продължават проверките в 9 енергийни дружества в страната. Сред проверяваните 9 дружества: 3 са ТЕЦ-ове – „Брикел“, „Марица 3“ и „Бобов дол“, както и 6 топлофикации. Снимка: БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ
Продължават проверките в 9 енергийни дружества в страната. Сред проверяваните 9 дружества: 3 са ТЕЦ-ове – „Брикел“, „Марица 3“ и „Бобов дол“, както и 6 топлофикации. Снимка: БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

За първи път след 2015 г. към края на февруари е формиран дефицит по консолидираната фискална програма. Бюджетното салдо за първите два месеца на тази година се влошава с около 1 млрд. лева спрямо същия период на миналата 2022 година. Очакванията на финансовото министерство са за дефицит в размер на 250 млн. лева към края на февруари по консолидираната фискална програма, което се равнява на 0,1% от прогнозния брутен вътрешен продукт на страната. За сравнение, през първите два месеца на миналата година бе отчетен излишък от 713,2 млн. лева. Очакванията за дефицит към края на февруари идват след отчетен излишък за януари тази година в размер на 470,6 млн. лева. "При запазване на очерталите се тенденции в приходите и разходите в годишен план е възможно да възникне риск от формиране на прекомерен дефицит над референтната стойност от 3 на сто от прогнозния БВП по Пакта за стабилност и растеж, основен показател в контекста на усилията за присъединяване на България към еврозоната.", пише в съобщението на финансовото ведомство.

Европейската прокуратура разследва измами с европейски средства, свързани с търговията с емисии въглероден диоксид от няколко български въглищни централи, съобщават от институцията. Вероятно тези нарушения са продължили с години - от 2017 г. до сега, е записано още в съобщението. Именно с това разследване са свързани действията на ГДБОП и ДАНС в понеделник (27 февруари) в централите, свързвани с името на бизнесмена Христо Ковачки. Според съобщението на прокуратурата, ръководена от Лаура Кьовеши, една компания е отчитала погрешно (по-ниско) емисиите на централите. Това е довело до милиони евро загуби за европейския бюджет.  Въглищни централи и мини в страната се свързват с името на бизнесмена Христо Ковачки, но официално той няма собственост в тях. Пред "Свободна Европа" той коментира, че единствено консултира една от тях - ТЕЦ "Брикел" по различни теми, но не отговаря дали има собственост в тях. "За близо 30 години стаж в тази област пътят ми се е преплитал с много български централи. Имал съм много партньорства, някои от които продължават и до днес", казва бизнесменът. През 2022 г. тогавашният министър на околната среда Борислав Сандов издаде заповед за затваряне на ТЕЦ "Брикел" заради нарушения на екологичните норми, но съдът спря изпълнението на тази заповед и централата продължава да работи.

Лихвите плавно растат през януари, а кредитирането дава сигнали за забавяне. От публикуваните данни за лихвената статистика на БНБ към януари 2023 г. се вижда, че за пореден месец в почти всички сегменти новоотпуснатите заеми леко поскъпват. Цената на финансирането в евро за бизнеса вече е 4,14% спрямо 3,92% месец по-рано. При заемите в левове лихвата достига 3,5% при 3,12% за декември. При масовите ипотеки в левове увеличението е доста по-умерено - до 2,61% през януари при 2,6% за декември. А при потребителските заеми в левове новата година дори започва със спад на средната цена на новоотпусканото финансиране - до 8,93% в сравнение с 9,65% в края на 2022 г.

Фирмите в България са по-оптимистично настроени през февруари, а оценките за бизнес средата се подобряват в почти всички сектори. Това показват резултатите от редовните анкети на НСИ сред мениджъри на компании в страната. След няколко поредни месеца на скромно покачване общият показател за икономическите условия сега расте с 1,4 пункта спрямо януари и вече достига най-висока стойност от средата на 2021 г. Най-значително в положителна посока се изместват нагласите в сектор услуги, които за първи път доближават нивата отпреди пандемията. 

16,8% е ръстът на общия индекс на цените на производител през януари 2023 г. на годишна база. На месечна се отчита спад с 2,2% според НСИ.

Европа, ЕС и еврозоната

Държавите от ЕС отложиха решението си относно пълната забрана на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., което първоначално беше планирано за следващия вторник. Основната причина е опозицията от страна на социалдемократите в германското правителство. Министърът на транспорта Фолкер Висинг беше обявил, че няма да се съгласи на споразумение по преговорите за забраната, докато ЕК не покаже как новите автомобили с двигатели с вътрешно горене ще могат да се експлоатират с електронни горива и след 2035 г. Критики бяха отправени и от Италия, Полша и България.

Британското правителство и Европейската комисия постигнаха принципно споразумение относно промените в Протокола за Северна Ирландия. Така нареченото „Рамково споразумение от Уиндзор" предвижда значително облекчаване на контрола на стоки, изискван от ЕС, между Великобритания и Северна Ирландия. Особено засегнати са хранителните продукти и лекарствата. Комисията вижда в това гаранция, че на остров Ирландия няма да има „твърда граница". Защитата на вътрешния пазар на ЕС също е гарантирана чрез редица предпазни мерки. Споразумението все още трябва да бъде одобрено както от британския парламент, така и от държавите членки на ЕС.

Инфлацията в еврозоната спадна до 8,5% през февруари (8,6% през януари). Ръстът на потребителските цени достигна връх от 10,6% през октомври, като оттогава насам стабилно намалява. Разглеждайки отделните компоненти на инфлацията, най-голям ръст за месеца отчитат цените на храните, алкохола и тютюневите изделия – 15,0%, ускорявайки се рязко спрямо нивото от 14,1% през януари. Цените на енергията също остават високи, но се забелязва отчетлив спад на месечна база – ръстът е от 13,7% през февруари спрямо 18,9 на сто месец по-рано. Неенергийните индустриални стоки са поскъпнали с 6,8% (6,7% през януари), а услугите – с 4,8% (4,4% през януари). На месечна база общата инфлация е на ниво от 0,8%. В същото време обаче базисната инфлация, която изключва волатилни елементи като енергия и храни, продължава да се ускорява през февруари, достигайки рекордните 5,6%, или с 0,3 пр.п. повече на месечна база. Инфлацията в еврозоната. Графика: tradingeconomics.com Инфлацията в еврозоната. Графика: tradingeconomics.com

В сряда Германия обяви, че инфлацията в страната е останала без промяна през февруари на ниво от 8,7%. Вследствие на правителствените мерки за облекчаване и донякъде смекчената пазарна ситуация възходящата тенденция при цените на енергията отново отслабна в сравнение с предходния месец. Цените на енергоносителите са се повишили с 19,1% на годишна база след 23,1% през януари.

Ден по-рано бяха обявени данните за инфлацията във Франция и Испания, които се оказаха по-високи от прогнозираните. Френската инфлация неочаквано нарасна до 7,2% през февруари от 7,0% през януари. Това е най-високият годишен темп във втората по големина икономика в еврозоната от въвеждането на общата валута. Потребителските цени в Испания също се повишиха повече от очакваното - с 6,1%.

Броят на безработните в Германия леко се увеличи през февруари. Снимка: Marijan Murat/dpa Броят на безработните в Германия леко се увеличи през февруари. Снимка: Marijan Murat/dpa

Броят на безработните в Германия леко се увеличи през февруари до 2,62 млн. души. Това е с 4 000 безработни повече, отколкото през януари, и със 192 000 повече, отколкото преди година, съобщи Федералната агенция по заетостта. Равнището на безработица остана непроменено на 5,7%. Според властите увеличението се дължи главно на факта, че в бюрата по труда се настаняват безработни бежанци от Украйна. Като се вземат предвид сезонните колебания, броят на безработните се е увеличил с 2000 г. до 2,509 млн. души, по данни на BA. 

Нормални и равнопоставени добросъседски отношения, но и с признаване на документи и национални символи и с изричен отказ на Сърбия да възразява срещу косовското членство в международни организации - това са част от точките в предложението за нормализация, отправено от ЕС към Белград и Прищина. Документът, който според върховния външнополитически представител Жозеп Борел Сърбия и Косово са приели по принцип, предполага положение, много близко до взаимното признаване. Предстои обаче работа по него, включително по пътната му карта. Това е огромна победа за Запада над руското влияние в Сърбия. 

Както и през предходните две години, през 2022 г. Бундесбанк (германската централна банка) няма да прехвърли никаква печалба към федералния бюджет. За миналата година централната банка показа балансиран резултат в отчета си. Въпреки това тя трябваше да използва 1 млрд. евро от провизиите си за риск, за да избегне загуба. Бундесбанк обяви, че тежестта върху отчета за приходите и разходите се е увеличила значително поради големия брой притежавани ценни книжа и обрата в лихвените проценти.

През 2022 г. реалните заплати в Германия намаляват за трета поредна година. В сравнение с предходната година се наблюдаваше минус от 3,1%. Въпреки че номиналните заплати се бяха увеличили с 3,5%, инфлацията се ускори с 6,9%. По този начин Федералната статистическа служба коригира изчисленията си за индекса на реалните заплати от началото на февруари в посока надолу с 1,0 процентни пункта. Причината за това е неотдавнашната редовна корекция на индекса на потребителските цени.


Азия 

Китай си постави скромна цел за икономически растеж тази година от около 5% в началото на ежегодната сесия на Общокитайското събрание на народните представители, което трябва да одобри най-големите промени в управлението на страната от десет години насам. Икономиката отбеляза едно от най-слабите си представяния от десетилетия миналата година, когато брутният вътрешен продукт нарасна само с 3%, подложен на натиск от три години на контрол заради COVID, криза в големия имотен сектор и ограничителни мерки срещу частното предприемачество. В доклада за работата си отиващият си премиер Ли Къцян подчерта необходимостта от икономическа стабилност и разширяване на потреблението, като постави цел за създаване на около 12 млн. работни места в градовете тази година, над целта от най-малко 11 млн. работни места за миналата година. Той предупреди, че остават рискове в имотния сектор. Ли определи цел за бюджетния дефицит от 3% от БВП, повече отколкото миналогодишната цел за около 2,8%. Китайският президент Си Дзинпин открива сесията на Общокитайското събрание на народните представители в Голямата зала на народа в Пекин. Снимка: EPA/БГНЕС Китайският президент Си Дзинпин открива сесията на Общокитайското събрание на народните представители в Голямата зала на народа в Пекин. Снимка: EPA/БГНЕС

Разходите на глава от населението в Китай са се свили с 0,2% в реално изражение миналата година, след като суровите ограничения заради Covid са засегнали потребителските настроения. Това е само третият подобен спад, откакто данните започват да се следят през 1980 г. Спадът следва скок от 12,6% през 2021 г., показаха данни на Националното статистическо бюро. Това, от своя страна, беше възстановяване след понижението от 4% през 2020 г. по време на първоначалната вълна на пандемията от коронавирус.

Фабричното производство в Япония се е свило през януари за първи път от три месеца, ударено от глобално забавяне и регионални празници. Продажбите на дребно обаче задминаха очакванията, създавайки смесен образ за номинацията за гуверньор на Японската централна банка Казуо Уеда.Индустриалното производство се е свило с 4,6% спрямо декември, посочи министерството на индустрията във вторник, което е под прогнозата на икономистите. Автомобилите, автомобилните части и машините за производство на чипове са повели спада. Намаляващото световно търсене и празниците около китайската Нова година в Азия са натежали на производството, но в същото време са подсилили туризма в Япония.

Северна Америка 

Администрацията на американския президент Джо Байдън подготвя нова програма, която може да забрани американските инвестиции в определени сектори в Китай - нова стъпка за опазване на технологичните предимства на САЩ в условията на нарастваща конкуренция между двете най-големи икономики в света. В доклади, предоставени в петък на законодателите на Капитолийския хълм, министерствата на финансите и на търговията заявяват, че обмислят нова регулаторна система за регулиране на американските инвестиции в напреднали технологии в чужбина, които биха могли да представляват риск за националната сигурност. Администрацията на Байдън може да забрани някои инвестиции, като същевременно може да събира информация за други инвестиции, за да информира за бъдещи стъпки.

Броят на американците, които са подали нови заявления за помощи при безработица, отново е намалял миналата седмица - знак, че пазарът на труда остава устойчив. Това може да накара Федералния резерв да продължи да повишава лихвите. Подадените за първи път заявления за помощи при безработица са намалели с 2000 до сезонно изгладен темп от 190 хил. за седмицата до 25 февруари, съобщи министерството на труда. Това е седма поредна седмица, в която заявленията остават под 200 хиляди. Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха 195 хил. заявления за последната седмица. Все още няма признаци, че големите съкращения, предимно в технологичния сектор, са оказали материално въздействие върху трудовия пазар. Икономисти и ръководители отбелязват, че тези компании са наели твърде много хора по време на пандемията и не са представителни за цялостната икономика. Икономисти предполагат също, че обезщетенията на служителите при прекъсване на трудовия им договор карат някои съкратени служители да не подават заявления.

Министерството на финансите на САЩ ще ръководи нова работна група на високо равнище, която скоро ще започне редовни срещи, на които да разгледа възможността за пускането на дигитален долар. Групата ще включва „лидери“ от министерството, Федералния резерв, Съвета за национална сигурност и други агенции, съобщи в сряда Нели Лян, помощник-министър за държавните финанси. През идните месеци групата „ще започне да заседава регулярно, за да обсъди възможни CBDC (дигитална валута на централна банка, бел. ред.) и други платежни иновации“, заяви тя по време на събитие, организирано от аналитичния център Атлантически съвет във Вашингтон.

Фабричната активност в САЩ отчита ръст за първи път от шест месеца насам, въпреки че показателят остава в зоната на свиване на фона на крехкото търсене и нарастващия инфлационен натиск. Измерителят на фабричната активност на Института за управление на доставките (ISM) се повишава до 47,7 пункта през февруари спрямо най-ниското си ниво от май 2020 г. Медианната оценка на анкетирани от Bloomberg икономисти беше за 48 пункта. Данните под 50 пункта показват свиване.

Развиващи се пазари 

Силните земетресения в Турция и Сирия са причинили преки материални щети на стойност над 34 милиарда долара само в Турция, показвати оценки на Световната банка. Общите разходи за реконструкция и икономическо възстановяване могат да бъдат дори два пъти по-високи. Първоначално очакваният ръст на брутния вътрешен продукт на Турция от 3,5 до 4,0% ще бъде поне с половин процентен пункт по-нисък в резултат на бедствието. Световната банка все още не е публикувала оценки за щетите в Сирия.

Според изчисленията на Международната агенция по енергетика (МАЕ) световните емисии на CO2, свързани с енергетиката, са нараснали до нов връх от 36,8 милиарда тона през миналата година. Това е с 0,9% или 321 млн. тона повече от предходната година. За да се постигнат целите в областта на климата и енергетиката, ще са необходими засилени мерки за преминаване към чисти енергии, настоява МАЕ. Международните и националните компании, работещи с изкопаеми горива, реализират рекордни продажби и трябва да поемат своя дял от отговорността, добави агенцията. Емисиите на въглероден диоксид според IEA. Графика: IEA Емисиите на въглероден диоксид според IEA. Графика: IEA

Войната в Украйна

Бахмут и изтребители – това са основните ключови думи през изминалата седмица по темата „войната в Украйна". Продължиха сраженията за стратегическия град в Донбас. От групировката „Вагнер" твърдяха няколко пъти, че на практика са го обкръжили, а украинците – че успешно отбиват атаките. Президентът Володимир Зеленски смени командващия на операцията в Донбас и засили молбите към съюзниците за доставка на бойни самолети.  

Междувременно бившият руски президент Дмитрий Медведев отново предупреди НАТО да не изпраща изтребители в Украйна, защото това би било равнозначно на директно започване на война срещу Русия. Според Москва оръжейните доставки за Украйна създават заплаха от глобална ядрена катастрофа.  13 човека са загинали при руски обстрел над жилищна сграда в Запорожие. Снимка: Украински Генщаб 13 човека са загинали при руски обстрел над жилищна сграда в Запорожие. Снимка: Украински Генщаб

Властите в Киев нарекоха преднамерена провокация твърдението на Русия, че „украински диверсанти" са нахлули в руската гранична Брянска област и са нападнали цивилни граждани. Президентът Владимир Путин обвини "неонацисти и терористи" за атаката. А американският държавен секретар Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров разговаряха за кратко по време на срещата на Г-20 в Индия. Това беше първият контакт на представители на двете държави от месеци. 

Русия и Китай имат далечни планове за сътрудничество. Това каза Лавров в Делхи на първата си лична среща с новия китайски министър на външните работи Цин Ган. В същото време във Вашингтон продължи безпокойството от военното сътрудничество на Москва с Пекин. Все още няма доказателства Китай да е изпращал военна помощ на Русия във войната ѝ срещу Украйна, но тръгване по този път би струвало скъпо на Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 05.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Ну, Заяц! Ну, погоди! или Ну, Заяц, погоди!" или само "Ну, Заяц!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
https://ria.ru/20230306/istrebiteli-1856042797.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още